El TSJC obliga una escola de Girona a impartir una matèria troncal més en castellà

DAVID APARICO

1
Es llegeix en minuts
ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga una escola de Girona a impartir una assignatura troncal –a part de la matèria de llengua– en castellà. Segons va avançar el diari digital Vilaweb i ha confirmat l’Agència Catalana de Notícies, el tribunal va dictar la mesura cautelar arran de la petició d’una família. La nova legislació educativa pactada pel PSC, ERC, Junts i els Comuns deixava fora els percentatges però definia el castellà com a llengua d’ús curricular i educatiu. En la seva interlocutòria, l’alt tribunal s’hi empara per imposar que s’imparteixi una assignatura troncal en castellà en aquesta escola i requereix a la direcció del centre que abans del setembre informi dels canvis del pla d’usos lingüístics per complir l’ordre.

La mesura no només afectarà el fill de la família que ho demanava sinó la resta de la classe. La Conselleria d’Educació ja ha avançat a l’ACN que ho recorrerà. Segons detalla Vilaweb, la interlocutòria conclou que la presència del castellà a l’escola és insuficient perquè de les vint-i-cinc hores setmanals, tretze i mitja són en català, una i mitja en castellà i una en anglès. A part, es realitzen uns tallers, tres en català, un en castellà i un en anglès.

Notícies relacionades

El tribunal obligarà a revertir la situació imposant que es faci, almenys, una assignatura troncal en castellà i fixa tres punts a complir. El primer: que l’assignatura sigui íntegrament en castellà, de manera que no pugui combinar-se amb altres idiomes. A més, tot el material docent haurà d’estar en aquesta llengua. Finalment, estableix que l’assignatura s’haurà de realitzar en castellà durant els següents cursos que cursi l’alumne, fins que no hi hagi una sentència ferma.

La interlocutòria reconeix que la nova legislació «no desplaça completament el castellà, des del moment en què es contempla el seu ús educatiu i curricular, garantint el seu coneixement al final de l’ensenyament obligatori». Això, afegeix el tribunal, els permet «prendre les mesures oportunes, siguin cautelars o en la sentència definitiva, per garantir la presència mínima de la llengua castellana, d’acord amb el que estableix al marc constitucional i legal, estatal i autonòmic».