Canvi climàtic
Un iceberg de 15.000 quilos arriba a Màlaga
Al costat de Manuel Calvo, un grup de joves malaguenys ha participat en aquesta missió amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre el canvi climàtic
L’expedició ‘Desafío Ártico’ torna a la capital després de 16 dies a Grenlàndia
El tros de gel s’exposarà al carrer Larios, cosa que des d’Ecologistes en Acció denuncien i critiquen: «L’expedició es riu de la lluita climàtica»
L’àrtic es fon. Durant 800.000 anys el gel ha sigut part permanent de l’Àrtic. Ara es viu un desglaç als casquets polars, a causa del canvi climàtic, que tindrà conseqüències globals.
L’àrtic es fon. conseqüències globals.En aquest context, un equip de joves malaguenys que han superat un càncer, han viatjat fins a Grenlàndia per comparar el desglaç sofert en aquests últims cinc anys. L’explorador malagueny Manuel Calvo, encapçala el grup, integrat pels seus dos fills. Al costat d’ells han viatjat cinc joves d’entre 15 i 17 anys, Melanie, Julia, Nora, Alex i Edu.
Es tracta de la vuitena vegada que aquest explorador malagueny de 56 anys viatja a Grenlàndia, una enorme illa pertanyent a Dinamarca, per documentar i alertar sobre els efectes de l’escalfament global, especialment a l’Àrtic, que s’escalfa gairebé quatre vegades més ràpid que la resta del món.
El viatge va arrencar el 17 de juliol i ha durat 17 dies, en què han recorregut el sud de l’illa a bord d’una embarcació pneumàtica i en algunes etapes també en caiac, al tractar-se d’una zona de fiords.
En aquesta travessia han conviscut amb els inuit, comunament coneguts com a esquimals, i han dormit en tendes de campanya sobre el casquet polar i en cases particulars d’aquests pobles indígenes.
En el seu viatge han recorregut 300 quilòmetres pel sud de Grenlàndia i han recollit evidències científiques que remetran a la Universitat de Màlaga.
En aquesta travessia, els joves han conviscut amb els esquimals
Un iceberg a Màlaga
L’equip de ‘Desafio Ártico’, avalat per la Fundació Dingonatura i la Diputació de Màlaga, ha portat de tornada a Espanya un missatge clar: l’Àrtic es fon i cal salvar-lo. I per evidenciar-ho, els expedicionaris portaran a Màlaga un tros d’iceberg de 15.000 quilos. Aquest enorme tros de gel ja és a la capital, en un contenidor refrigerat a menys 22 graus.
Ara es portaran a terme una sèrie d’activitats formatives i didàctiques que permetin continuar incidint en la necessitat de cuidar el medi ambient. L’objectiu és que la ciutadania pugui contemplar en primera persona com es fon l’iceberg per conscienciar sobre el fenomen de l’escalfament global.
Crítiques
Des d’Ecologistes en Acció denuncien aquesta acció i la qualifiquen d’«un dels projectes que més es riuen de la lluita contra el Canvi Climàtic».
Per aquesta plataforma, l’expedició ‘Desafío Ártico’ contribueix «al desglaç de l’Àrtic i al malbaratament energètic», assegura Carmen Segura, membre d’Ecologistes en Acció Ciutat de Màlaga.
Notícies relacionadesPer poder conservar l’iceberg es necessiten contenidors que el mantinguin a -20ºC, cosa que Segura titlla d’«un altre malbaratament energètic i insult a la lluita climàtica».
Segons Ecologistes en Acció Ciutat de Màlaga, aquest tros de gel s’exposarà «en ple carrer Larios»: «És com si extraiem desenes d’hectòmetres cúbics d’aigua del pantà de la Viñuela i deixem que s’evapori enmig de carrer Larios, per conscienciar de la importància de l’aigua. La tripulació és a Màlaga des de divendres passat 28 de juliol», denuncia.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- MOBILITAT COMPARTIDA Territori estudia tres opcions per a l’estació d’autobusos a la Diagonal
- Motociclisme Ezpeleta, el ‘senyor dels circuits’, per fi al podi
- La temporada blanc-i-blava Darder, d’ídol a "traïdor"
- Tribunals L’advocat de Rubiales el desmenteix en el cas de la Supercopa
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- Repressió en l’esport L’Iran reprimeix esportistes d’elit
- Futbol Cheddira i la gran esperança
- CONSEQÜÈNCIES D’UN CALENDARI SATURAT La UEFA monitoritza totes les lesions que torturen el futbol
- Crònica rosa Sexe, mentides i cintes de vídeo (a l’espanyola)