Prohibició per la sequera

Begur posa tres multes per omplir piscines i sancionarà un centenar de «reincidents» per consum excessiu

Begur posa tres multes per omplir piscines i sancionarà un centenar de «reincidents» per consum excessiu
3
Es llegeix en minuts
ACN

Mà dura a Begur per complir les restriccions per la sequera. L’Ajuntament ja ha interposat tres multes per omplir piscines al municipi i ha elaborat una llista amb un centenar de consumidors reincidents per consums excessius, que preveu sancionar pròximament. Les multes aniran de 750 a 3.000 euros en funció de la gravetat. El consistori està incidint en el control dels consums per fer complir les mesures d’excepcionalitat per sequera i està monitorant 5.500 comptadors setmana a setmana per observar els consums, detectar pics d’aigua i aplicar les mesures i sancions corresponents.

El consistori ha redactat un Pla d’Emergència Municipal per regular els usos de l’aigua (pendent d’aprovació per part de l’ACA) per actuar en cas de mal ús de l’aigua a través de sancions. Es tracta d’un document d’obligat compliment només per als municipis de més de 20.000 habitants però que Begur ha elaborat de forma voluntària per fer front a la situació.

Tres tipus de sancions

En aquest pla es classifiquen les infraccions en tres nivells. En el primer, de les infraccions lleus, hi entrarien activitats com rentar el cotxe, l’ús excessiu d’aigua, depassar els límits marcats per vivenda o omplir una piscina de 72 metres quadrats suposa una infracció lleu amb una multa de 750 euros.

Les infraccions greus poden suposar sancions de 1.500 euros. Entre aquestes hi ha la de regar jardins de superfícies estimades entre els 1.000 i els 3.000 metres quadrats; omplir grans piscines (entre 72 i 300 metres quadrats); el consum excessiu d’aigua, sempre que se sobrepassi entre un 10 i un 25% del límit establert; o ser reincident en el termini d’un mes amb una actuació sancionada com a lleu.

En cas d’una infracció molt greu, les sancions pugen fins als 3.000 euros. Entre aquestes infraccions hi ha la de regar jardins de fins a 3.000 metres quadrats; omplir piscines de més de 300 metres quadrats; el consum excessiu d’aigua, sempre que se sobrepassi el 25% del límit establert per vivenda; la desatenció als requeriments que realitzi l’Ajuntament; o ser reincident en el termini d’un mes amb una actuació sancionada com a greu per resolució ferma.

Control als hotels

De moment, l’Ajuntament de Begur ja ha interposat tres multes per omplir piscines incomplint la normativa vigent i preveu sancionar un centenar d’usuaris «reincidents» per consums excessius. D’altra banda, s’ha enviat una carta a hotels i activitats econòmiques indicant la reducció del 15% del consum d’aigua i les vivendes d’ús turístic i la resta de vivendes, els consums s’han de limitar a sis habitants per pis. De set habitants d’ara endavant s’envia la primera carta de sanció, excepte si es realitza un canvi o es justifica que hi habiten més de set persones.

Notícies relacionades

A més, s’han monitoritzat els consums d’aigua de totes les vivendes de Begur per poder controlar els usos de l’aigua per habitant i vivenda i s’ha tallat l’aigua de les dutxes i les dutxes de les platges. També s’ha tallat la sèquia pública i la neteja viària es fa amb aigua regenerada de la depuradora de Pals.

L’Ajuntament també ha adquirit dispositius de reducció de pressió, que instal·laran els usuaris sancionats que continuïn fent un mal ús de l’aigua. La mesura busca reduir la pressió en aquestes vivendes dificultant els consums excessius. Amb tot, el consistori fa una crida a la responsabilitat de la ciutadania per promoure l’estalvi d’aigua.