Persones condemnades

Una nova unitat dels Mossos extremarà el control sobre mil agressors sexuals a Catalunya davant el repunt de casos

Una nova unitat dels Mossos extremarà el control sobre mil agressors sexuals a Catalunya davant el repunt de casos
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra crearan una nova unitat encarregada de coordinar «el control i seguiment» de prop de mil agressors sexuals a Catalunya sobre els quals pesen mesures d’allunyament o vigilància i que presenten un alt risc de reincidència. Així ho han anunciat en una roda de premsa el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i la portaveu dels Mossos d’Esquadra, la inspectora Montserrat Escudé. «Protegim la víctima i perseguim els agressors», destaca la campanya presentada aquest dijous.

Segons dades dels Mossos, en aquests moments a Catalunya hi ha unes mil persones investigades o condemnades per delictes sexuals sobre les quals pesen mesures cautelars o de vigilància. A partir d’ara, la nova Unitat d’Intel·ligència de Violències Sexuals –englobada en l’Àrea Central d’Agressions Sexuals– coordinarà el control sobre aquests individus i, a més, s’encarregarà de fer un seguiment més exhaustiu dels casos més greus.

En aquest primer semestre, els Mossos tenen constància de 18 persones condemnades per delictes sexuals que han sigut excarcerades i que presenten un alt risc de reincidència, i per això la fiscalia ha ordenat vigilar-les. També hi ha 937 persones condemnades o investigades per delictes contra la llibertat sexual amb mesures judicials –cautelars o per sentència– d’allunyament, sortida a l’estranger, localització permanent o prohibició d’accés a determinats llocs.

Controls exhaustius

Així mateix, la nova unitat també s’encarregarà del control de les alertes de països –especialment anglosaxons– sobre l’arribada de delinqüents sexuals (només aquest any ja s’han comptabilitzat almenys 38 casos) i de persones amb ordres europees de detenció per delictes sexuals (aquest any s’han detectat cinc casos així, dels quals en tres ja hi hagut detenció).

Notícies relacionades

A més de centralitzar el control d’aquests mil casos, la unitat d’intel·ligència també recollirà informació sobre aquests delinqüents sexuals per anar modelant els mecanismes que s’apliquen i per optimitzar les tasques de vigilància. La nova unitat també donarà directrius als agents del territori que s’encarreguen de portar a terme aquests controls i seguiments en les seves diferents tipologies, des d’una ordre d’allunyament fins a una vigilància a un depredador sexual amb risc de reincidència, perquè hi hagi pautes comunes, que s’aniran modificant a partir de l’experiència adquirida.

Durant la compareixença d’aquest dijous, Elena i Escudé també han proporcionat noves dades sobre agressions sexuals de l’últim semestre a Catalunya. En aquest període les denúncies han pujat un 16% (fins a sumar un total de 2.063 expedients), amb 2.412 víctimes ateses, de les quals 935 eren menors d’edat. Aquestes xifres confirmen la tendència a l’alça observada després de la pandèmia. Entre el gener i l’abril del 2023, per exemple, es va observar un augment del 19% en les denúncies per agressió sexual respecte al mateix període d’anys anteriors.