Brot mortal de salmonel·losi

Geriàtric Aragó manté la seva directora en l’equip directiu malgrat l’escàndol

Geriàtric Aragó manté la seva directora en l’equip directiu malgrat l’escàndol

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa tot just una setmana que la residència Geriàtric Aragó, ubicada a l’Eixample de Barcelona, ha cessat la seva directora, M. D. O., una de les denunciades per la fiscalia. Una decisió forçada per la Conselleria de Drets Socials després que el centre ocultés un brot de salmonel·losi entre juliol i setembre del 2022 que va afectar 39 residents, dels quals vuit van morir, segons la denúncia presentada als jutjats per la Fiscalia de Barcelona. No obstant, aquesta dona continua exercint com a subdirectora del centre, igual com altres membres de l’equip directiu investigat. La Generalitat ja ha sancionat el geriàtric per les infraccions detectades. La falta d’higiene al recinte, manté l’acusació pública, es va prolongar fins a mesos després de constatar-se els contagis.

Fa menys d’una setmana que la Generalitat va instar un canvi als comandaments de la residència Aragó, segons fonts de l’Executiu. El relleu en part de la cúpula del centre s’ha produït fa escassos dies, segons informen fonts del mateix geriàtric. Però la directora cessada continua treballant-hi, segons ha pogut comprovar EL PERIÓDICO. En algunes ocasions, davant els familiars, fins i tot s’ha presentat com a directora, tot i que oficialment exerceix de subdirectora.

Aquesta dona és una de les persones denunciades per la fiscalia, juntament amb el gerent i administrador de l’empresa que gestiona la residència, Alejandro Cabedo Pons; la governanta (segueix també en el seu lloc), i un metge. Cabedo Pons figura en els registres mercantils vinculat a dos geriàtrics més: el Centre Geriàtric del Bages, a Castellbell i el Vilar, i el Centre Geriàtric Valldaura, a Manresa. No s’han constat deficiències en aquestes últimes residències.

La Conselleria de Drets Social va efectuar diverses inspeccions al geriàtric almenys durant l’últim trimestre del 2022, mesos després que l’equip d’epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que gestiona els serveis de salut per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, constatés que s’havia produït el brot de salmonel·losi, segons fonts consultades per aquest diari. Després d’aquestes visites a la residència de gent gran, la Generalitat va obrir un expedient sancionador per possibles infraccions greus o molt greus, que, segons han confirmat a aquest diari fonts de la Conselleria de Drets Social, ha acabat amb una sanció. Aquest departament no ha precisat de quin tipus d’amonestació es tracta, tot i que, si és només econòmica, podria assolir una xifra que oscil·la entre els 68.000 euros i els 208.000.

Petició d’explicacions

En aquest sentit, el Grup Parlamentari Socialista-Units per Avançar, a través del seu portaveu adjunt al Parlament, Raúl Moreno, ha sol·licitat aquest dijous, després de la publicació a EL PERIÓDICO de la denúncia de la fiscalia, la compareixença de la cap del servei d’inspecció de la Conselleria de Drets Socials, Rosa Llor Serra, perquè doni explicacions sobre l’actuació del departament en relació amb el brot de salmonel·losi. A més d’aquesta compareixença, ha dirigit una sèrie de preguntes a la Conselleria de Drets Socials, representada per Carles Campuzano, sobre el brot de salmonel·losi a la residència de gent gran i l’actuació de la Generalitat. D’aquesta manera, pretenen saber quan va tenir coneixement el departament de la detecció del bacteri; qui els va informar; com es va procedir i si l’Executiu es va assegurar de netejar el recinte; quantes inspeccions van fer al geriàtric entre el 2021 i el 2023, i quines deficiències s’hi van trobar, entre altres qüestions.

Més enllà de la falta d’higiene i de neteja a la residència i la presumpta ocultació de dades a l’Agència de Salut Pública de Barcelona, també es van produir una sèrie d’actuacions que no van ajudar, ni de bon tros, a contenir el brot de salmonel·losi entre juliol i setembre del 2022, que és el període en el qual s’emmarca la denúncia de la fiscalia i, per tant, la investigació del Jutjat d’Instrucció número 17 de Barcelona. Segons la investigació de la fiscalia, no tots els contagiats de salmonel·la van ser ubicats a la mateixa planta, sinó que estaven distribuïts en tres pisos diferents (l’edifici és de vuit plantes).

La transmissió

Notícies relacionades

En una primera fase, la forma de transmissió va ser de persona a persona, segons la fiscalia. Entre els dies 28 i 30 de juliol del 2022, la contaminació d’una font comuna de menjar, els estris utilitzats o l’estat del mobiliari, tant l’assistencial com del procés alimentari, es van convertir en els vehicles de transmissió. Posteriorment, el bacteri es va propagar, a l’entendre de l’acusació pública, per una «incorrecta i insuficient» aplicació de les tasques d’higiene de les persones que allà vivien i de la falta de neteja dels espais i superfícies comunes. Una altra de les qüestions que estan sota sospita és la inadequada administració d’un antibiòtic sense que en constessin els motius o diagnòstic i d’un altre fàrmac contraindicat en els casos de salmonel·losi.

La infecció per salmonel·la o salmonel·losi és una patologia bacteriana que afecta el tub intestinal. Una gran part dels afectats presenten febre, diarrea i rampes abdominals. La majoria de persones sanes es recuperen en uns dies. No obstant, si el contagi el té una persona d’avançada edat o amb un sistema immunitari debilitat, els símptomes poden prolongar-se en el temps i aparèixer altres elements, com ara deshidratació greu o, fins i tot, desenvolupar complicacions que posen en risc la vida del pacient.