El PSC demana explicacions a Drets Socials per les morts per salmonel·la al geriàtric Aragó

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC, a través del seu portaveu adjunt al Parlament, Raúl Moreno, ha sol·licitat la compareixença de la cap del servei d’inspecció de la Conselleria de Drets Socials, Rosa Llor Serra, perquè doni explicacions sobre l’actuació del departament en relació amb el brot de salmonel·la detectada al Geriàtric Aragó, situat al centre de Barcelona, i que va provocar entre el juliol i el setembre del 2022 el contagi de 39 residents, dels quals vuit van morir. Un jutjat de la capital catalana està investigant el succés per si pogués haver-se comès vuit delictes d’imprudència amb resultat de mort. La causa es va obrir arran de la denúncia presentada per la fiscalia i després de constar-se la falta d’higiene al centre, cosa que va accelerar l’expassió del bacteri.

A més de la compareixença de la responable del servei d’inspecció, el PSC també ha dirigit una sèrie de preguntes a la Conselleria de Drets Socials, representada per Carles Campuzano, sobre el brot de salmonel·losi a la residència de gent gran i l’actuació per part de la Generalitat. D’aquesta manera, els socialistes pretenen saber quan va tenir coneixement el departament de la detecció de la bateria, qui els va informar, com es va procedir, i si l’Executiu català es va assegurar de netejar el recinte, les inspeccions que van realitzar al geriàtric entre el 2021 i el 2023 i quines deficiències es van trobar, entre altres qüestions.

Mesos de caos

Notícies relacionades

La denúncia presentada per la fiscalia concreta que en el període en què es va estar investigant internament (d’octubre del 2022 fins aquest mes de juliol) es va tenir constància que la falta d’higiene a la residència continuava, malgrat que el brot s’havia produït abans, especialment en els mesos de juliol i agost del 2022). La inspecció de Drets Socials, segun les fonts consultades per aquest diari, és qui té la potestat de fer inspeccions si es detecten irregularitats.

Ha sigut la Fiscalia de Barcelona a través de la seva denúncia la que, després de comprovar que el caos a la residència encara durava, va sol·licitar el tancament del geriàtric com a mesura cautelar. Segons la seva opinió, el risc per als avis perdura, com demostrava la informació recollida, fins i tot, mentre investigaven (d’octubre del 2022 fins a principis del mes de juliol, quan van presentar la denúncia). No obstant, el Jutjat d’Instrucció número 17, que instrueix la causa, va rebutjar la proposta, per «prematura». El magistrat ha acordat la declaració dels investigats (el gerent i administrador de l’empresa que gestiona el centre, la directora, la governanta i el metge), així com de testimonis, tot i que encara no s’ha assenyalat data per a la pràctica d’aquesta prova.