L’acusat de violar una menor a Igualada es mostra «distant i fred» davant el jutge
3
Es llegeix en minuts
ACN

El jove processat per la brutal violació d’una menor a Igualada durant la castanyada del 2021 s’ha negat a declarar al jutjat aquest dijous durant la lectura de l’ordre de processament. Segons ha explicat l’advocat d’una de les acusacions populars, Miquel Sàmper, el jove s’ha mostrat «distant» i «molt fred» durant la lectura dels càrrecs de què se l’acusa. El jutge ha tancat la investigació i ha deixat l’agressor a prop del judici. El magistrat ha decidit processar l’home, que està en presó preventiva des de l’abril del 2022, per un delicte d’agressió sexual i un altre d’intent d’assassinat. Ara la fiscalia, la resta d’acusacions i la defensa han de presentar els seus escrits i l’Audiència de Barcelona haurà de fixar data de judici.

«Hi ha una violència desenfrenada cap a la víctima. La jove està viva de miracle, si no apareix una tercera persona, estaria morta». Així ho ha explicat davant els mitjans de comunicació l’advocat d’una de les acusacions populars, Miquel Sàmper, al sortir dels jutjats d’Igualada. El jove ha sigut traslladat als jutjats perquè el jutge d’instrucció del cas li llegís els fets pels quals se’l processa: un delicte per violació i un altre per intent d’homicidi. Segons Sàmper, el jove, que s’ha acollit al seu dret a no declarar, s’ha mostrat «distant» i «molt fred» durant els «poc més de tres minuts» que ha durat la lectura per part del magistrat.

«Hi ha una violència desenfrenada cap a la víctima. La jove està viva de miracle, si no apareix una tercera persona, estaria morta»

Fins a 30 anys de presó

A partir d’aquest moment, el ministeri fiscal, la defensa i les acusacions (particular i popular) hauran de presentar els seus escrits, i l’Audiència de Barcelona haurà de fixar data de judici. Sàmper confia que sigui abans d’acabar l’any. La pena que li podria caure si l’acabessin condemnant pels dos delictes és d’entre 20 i 30 anys.

En la resolució judicial, el jutge situa la pena per la violació a dalt de la forquilla de condemnes per aquest delicte que marca el Codi Penal, entre 12 i 15 anys, tenint en compte «el caràcter particularment degradant i vexatori» de l’agressió. Però com que després d’atacar-la sexualment, el jutge considera que la va intentar matar, la llei marca que la condemna total pugui arribar fins a les tres dècades de presó. No obstant, Sàmper ha posat sobre el fet que el jove podria sortir beneficiat per la llei del ‘només sí és sí’.

Brutal agressió

Els fets van passar durant la matinada del 31 d’octubre a l’1 de novembre, quan una jove de 16 anys va sortir de festa amb unes amigues i va acabar a la discoteca Epic, ubicada en un polígon industrial als afores d’Igualada. Cap a les quatre de la matinada, va sortir del local i es va dirigir cap a l’estació de tren per tornar a Vilanova i la Geltrú, on viu la seva mare. Però no va arribar a agafar el tren. Va ser trobada inconscient i seminua sobre les sis de la matinada per un camioner, que al veure-la estirada a terra va pensar que estava morta i la va tapar amb una manta abans de trucar als equips d’emergència.

Notícies relacionades

Quan els sanitaris hi van arribar, es van adonar que estava viva i va ser traslladada d’urgència a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. Va ingressar amb un traumatisme cranioencefàlic i amb greus lesions provocades per l’agressió sexual que han requerit diverses intervencions quirúrgiques. El cop al cap li ha impedit recordar una experiència traumàtica però també ha fet més difícil als investigadors identificar l’autor de l’agressió, ja que ella no ha pogut facilitar cap pista. I al lloc on va ser atacada llavors no hi havia càmeres de seguretat. Arran d’aquest atac se’n van instal·lar un mes després.

Sis mesos més tard, els Mossos d’Esquadra van aconseguir trobar el responsable d’aquesta brutal agressió. L’acusat d’aquest crim és un jove de 20 anys, amb antecedents per delictes de violència sexual en l’àmbit familiar, i que a més no era lluny: residia a la mateixa localitat on van passar els fets. El jove està en presó preventiva des de l’abril de l’any passat a l’espera de la celebració del judici sobre el cas.