Crisi climàtica

Catalunya activa l’alerta per «calor molt intensa» en una onada que supera els 44,5 ºC a Andalusia

Pimes i autònoms, els col·lectius més exposats a les onades de calor

Beure, refrigeració i ombra: els cinc consells de l’Hospital Clínic per prevenir cops de calor

La calor extrema de l’estiu passat va causar 61.600 morts a Europa, més d’11.000 a Espanya

Catalunya activa l’alerta per «calor molt intensa» en una onada que supera els 44,5 ºC a Andalusia

XAVIER GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Protecció Civil ha activat per a aquest dimarts la fase d’alerta per «calor molt intensa», en la qual es considera que serà el pic a Catalunya de l’onada de calor que durant aquesta setmana afecta tota la Península.

Aquest dilluns la temperatura ha superat els 37 ºC a Lleida, Solsona, Organyà (Alt Urgell), Alfarràs (Segrià) i Artés (Bages), segons ha calculat el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Demà la previsió és que els termòmetres arribin fins als 43 ºC a l’interior de Catalunya, especialment a Lleida i la Garrotxa.

De fet, el Meteocat preveu que aquesta calor intensa afecti tot Catalunya, a excepció de les Terres de l’Ebre i la costa de Tarragona i Barcelona, on els valors, fins i tot elevats, no seran tan extrems. Les previsions apunten que a la capital catalana la temperatura arribarà als 33 ºC, segons el Meteocat. Davant aquest situació, Protecció Civil recomana a la ciutadania beure aigua regularment, evitar sortir al carrer durant les hores de més calor, no realitzar activitats intenses a l’exterior i, sobretot, prestar especial atenció als més grans de 75 anys i a persones amb discapacitat o malalties cròniques.

A la resta d’Espanya, s’espera que les temperatures màximes superin demà els 38 ºC a gran part de la Península i les Balears, mentre poden arribar als 44 ºC en punts d’Andalusia i l’Aragó. Per la seva banda, les nits tòrrides, de més de 25 ºC, tindran lloc en zones del centre i sud peninsular. Davant aquesta situació, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha emès un avís especial per a aquest episodi que es desenvoluparà, especialment a la meitat sud peninsular, fins dimecres. Aquest pic està causat per una dorsal situada a l’entorn d’Algèria, que està induint un flux de component sud a la major part de la Península i les Balears.

44 ºC a Granada

Els termòmetres ja han registrat aquest dilluns pics extrems a bona part de la Península i les Balears, de fins a 44 ºC en àrees de l’interior de la meitat sud peninsular, amb Còrdova i Jaén en nivell vermell d’alerta. A Loja (Granada), els valors han escalat fins als 44,5 ºC. A l’aeroport de Granada el mercuri ha assolit els 43,9 ºC, mentre que a Andújar (Jaén) o Écija (Sevilla) també s’han superat els 43 ºC.

Notícies relacionades

El risc d’incendis forestals continuarà activat aquest dimarts. La intensificació del vent de l’oest i sud-oest provocarà un ascens de les temperatures al llevant peninsular i la vall de l’Ebre, per la qual cosa l’alerta roja també afectarà Terol, Saragossa i Albacete. Hi cal sumar els avisos de nivell taronja que es mantenen activats en àmplies zones del país durant l’actual onada de calor.

Aquesta situació ha fet que el Ministeri de Sanitat mantingui activat el Pla Nacional d’Actuacions Preventives per Altes Temperatures, mentre que Protecció Civil recorda la necessitat d’extremar precaucions.