Efectes de la canícula

Arriba l’onada de calor: zones de Catalunya ja ronden els 40 graus i punts d’Andalusia els superen

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les altes temperatures han mantingut la seva dinàmica a l’alça aquest diumenge a Catalunya, a les portes d’una onada de calor prevista de cara a dilluns i dimarts. Davant aquest escenari, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l’avís per calor per a aquests tres dies. «Menys a les Terres de l’Ebre, les temperatures pujaran molt a Catalunya i sobretot en llocs infreqüents com el Pirineu i el Prepirineu», ha avisat Imma Solé, subdirectora de Coordinació i Prevenció d’Emergències de Protecció Civil, en declaracions a EL PERIÓDICO.

De fet, alguns punts de la província de Barcelona com Artès ja s’han acostat als 40 graus (a les dues del migdia registrava 38,7 graus), i el mateix ha passat en alguns municipis de Lleida com Alcarràs (38,4 graus), Gimenells (38,3) i Golmés (38,3). Altres municipis del Segrià i l’Alt Urgell han superat també els 38 graus en el preludi d’una pujada dels termòmetres que es notarà molt en aquestes zones.

La calor anirà en augment a partir d’aquest diumenge i el punt més àlgid registrat pels termòmetres s’espera per a dimarts. A partir de dimecres, ha tranquil·litzat Solé, les previsions són les temperatures que s’han registrat durant la primera setmana de juliol: calor, la normal per aquestes dates, però sense els estralls d’aquests tres dies.

El mapa de risc d’incendi forestal, que l’any passat estava en un nivell extrem, ha millorat raonablement durant les últimes setmanes, gràcies als persistents episodis de pluja. No obstant, ha recordat Solé, no ha caigut prou aigua a moltes zones del litoral i prelitoral i el perill d’incendi continua vigent. «Cal extremar la precaució i avisar quan es detecti una columna de fum», recorda.

En el conjunt d’Espanya la situació no és millor: gairebé una vintena de províncies han estrenat aquest diumenge el risc (groc) o risc important (taronja) per altes temperatures. A les províncies de Còrdova i Granada el mercuri ja s’ha situat per sobre dels 40. A la cordovesa Montoro s’ha arribat als 40,7 graus i a la granadina Baza, els 40,6. Els registres s’aproximen als del 25 de juny, quan es va superar aquesta temperatura. Les mínimes augmentaran i resultarà cada cop més difícil poder dormir.

Ambient tòrrid fins dimecres

Després d’aquesta jornada, dilluns començarà una nova onada de calor que afectarà principalment la meitat sud peninsular i que durarà almenys fins al dimecres 12, ha avançat l’Aemet.

Notícies relacionades

Les temperatures pujaran aquest dilluns clarament en bona part de la Península i de les Balears. Així, en general es preveuen uns valors de temperatures màximes per sobre del normal que superaran els 38 graus en moltes zones de l’interior peninsular i de Mallorca i els 40 en àrees de l’interior de la meitat sud peninsular, fins arribar als 44 graus en punts de la vall del Guadalquivir.

Dimarts, les temperatures es mantindran molt altes, tot i que amb alguns canvis. D’aquesta manera, la intensificació del vent de l’oest i del sud-oest provocarà un nou ascens a l’est peninsular i a la vall de l’Ebre, on, igual que a Mallorca, es podrà arribar als 40-42 graus; en canvi, descendiran a l’oest i al nord peninsular. D’altra banda, a la vall del Guadalquivir la temperatura continuarà sent molt alta, de més de 42 graus.