Crisi hídrica

Catalunya començarà a sancionar el 6 d’agost els municipis que incompleixin l’ordre antisequera

Junts, el PSC i ERC aproven les multes i les inversions per la sequera

Aquestes són les restriccions vigents a Catalunya per la sequera

Catalunya començarà a sancionar el 6 d’agost els municipis que incompleixin l’ordre antisequera

AJUNTAMENT DE BADALONA

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar aquest dimarts la convocatòria dirigida als ajuntaments catalans perquè accedeixin a ajudes que els permetin millorar i renovar les xarxes de subministrament d’aigua i resoldre possibles problemes com fuites d’aigua que els impedeixen complir les restriccions en el consum d’aigua fixades en l’ordre per combatre la sequera.

Aquesta convocatòria suposa que, en virtut de l’acord assolit per ERC, el PSC i Junts al Parlament el maig passat, en el termini d’un mes a partir d’aquest 6 de juliol, és a dir, el 6 d’agost, el Govern podrà començar a imposar multes als ajuntaments que incompleixin l’ordre antisequera. En aquest acord es va decidir que les sancions econòmiques s’activarien al mateix temps que la línia d’ajudes per resoldre fuites d’aigua i que s’aplicarien si en el termini d’un mes els ajuntaments que incomplissin les restriccions no haguessin acudit a la convocatòria o no haguessin manifestat cap voluntat de solucionar el problema.

Un terç dels municipis catalans encara gasten més aigua de la permesa, per diferents circumstàncies, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). En xifres, uns 400 municipis catalans incompleixen la dotació d’aigua per persona i dia establerta segons el pla de sequera (de 230 litres per persona en escenari d’excepcionalitat i de 250 en alerta). Majoritàriament, els municipis que es passen de la ratlla són pobles petits. A l’àrea metropolitana de Barcelona ha baixat el consum, i l’única capital de comarca que no és dins dels marges indicats és Ripoll.

Notícies relacionades

Fonts del Departament d’Acció Climàtica consultades per EL PERIÓDICO remarquen que la política sancionadora no té per a res afany recaptatori, sinó que es tracta d’estimular els ajuntaments perquè acudeixin a la convocatòria d’ajudes i amb aquests fons millorin la seva xarxa de subministrament d’aigua i reparin fuites.

¿Si un ajuntament opta a la convocatòria és lliure de sancions? No necessàriament, però, quan s’obren expedients, sí que es té en compte si el municipi ha iniciat els passos per tenir les seves infraestructures llestes per complir l’ordre antisequera. Així mateix, les sancions ni són immediates, sinó que és tot un procés administratiu, ni totes són de la mateixa categoria, sinó que hi ha una gradació.