Premis

Tres diaris de Prensa Ibérica guardonats per l’ONCE

Els Tiflos compleixen 25 anys premiant la tasca dels mitjans de visibilitzar les persones en risc d’exclusió, especialment amb discapacitat

Tres diaris de Prensa Ibérica guardonats per l’ONCE
3
Es llegeix en minuts

El Periódico de España, el Diario de Ibiza i El Periódico de Extremadura, que pertanyen al grup Prensa Ibérica, han sigut guardonats en la XXV edició dels Premis Tiflos de Periodisme de l’ONCE.

La periodista Marta Torres, del ‘Diario de Ibiza’, ha sigut premiada en la categoria de Premsa gràcies al reportatge de ‘Pablo quiere ser jardinero’, on narra les dificultats d’un jove amb discapacitat que vol estudiar jardineria, però li posen mil problemes burocràtics i socials. El jurat destaca el fet de ser un reportatge de denúncia i constituir un exemple de l’impacte que el periodisme social i ben enfocat té en la societat ja que, finalment, el protagonista pot estudiar el que desitja i, fins i tot, ha acabat la seva formació.

En premsa digital, el jurat ha declarat guanyador el treball ‘Obligados a tomar cañas y tener citas acompañados de sus padres’, una altra realitat social destapada per la periodista Ana Ayuso en la versió ‘online’ d’‘El Periódico de España’. El jurat destaca com s’acosta a la intimitat de les persones amb discapacitat per mostrar una realitat quotidiana i normal, com és el fet de tenir una cita. És reivindicatiu, ja que el text denuncia la falta de recursos destinats a assistents personals i, a més, està molt ben relatat.

A més, el jurat ha concedit una Menció Especial al treball ‘Luisfer y José, un amor muy capacitado’, de Marian Rosado, d’‘El Periódico de Extremadura’, que explica una història d’amor protagonitzada per dues persones amb discapacitat en l’entorn rural.

Televisió i ràdio

Televisió i ràdioEn la categoria de Televisió, es premia Canal Extremadura TV, pels treballs presentats pel programa ‘Escúchame’. El jurat destaca la mirada jove que tenen els seus continguts, el seu exemple d’inclusió i de posar una altra mirada cap a les persones, ja que inclou una presentadora amb discapacitat.

En aquesta categoria de Televisió, el jurat atorga una Menció Especial al treball ‘Educar con otra mirada’, de Raquel Artigas Yago, emès a Aragón Televisión, un reportatge sobre la inclusió a l’aula de tres nenes cegues.

En Ràdio, el guanyador és el treball ‘El semáforo’, que s’endinsa en la importància de l’existència de semàfors sonors, de Sara Selva Ortiz, per a la plataforma de podcast Sonora. El jurat destaca la qualitat del so i del guió, així com l’atenció als petits detalls. És un reportatge que deixa empremta, consciència, educa i s’adequa als nous formats de ficció sonora i pòdcast.

El jurat atorga una Menció Especial al treball «La historia de Javier», una entrevista reportatge sobre un jove amb sordceguesa que serà pare i com es forma per a això. Fet per Ángel Expósito per a ‘La Linterna’ de la Cope.

25 anys de Tiflos

25 anys de TiflosS’atorguen així els premis de l’edició número 25 dels Premis Tiflos de Periodisme, amb més de 150 treballs reconeguts en la seva història d’un clar enfocament social i amb més de 500 periodistes que han participat com a membres d’un jurat en què l’Organització no té vot.

En aquesta ocasió, amb motiu del 25 aniversari, la resolució s’ha fet durant una trobada al Museu de l’ONCE, que ha acabat amb una visita guiada i que ha combinat periodistes molt joves amb altres de «més joves», amb gairebé 25 anys de distància entre ells.

Els membres del jurat de ràdio han sigut Elsa González (Cope); Irene Valiente (Carne Cruda Radio); Salva Domenech (CermiMujeres); Juan Fernández Vegue (RNE), i Manu Sola (Ser Cádiz). En premsa escrita han participat Lorena Gamarra (‘ABC’); Patricia R. Blanco (‘El País’); Patricia Cazón (‘Diario As’); Mariano Guindal i Mar Díaz Varela (‘La Vanguardia’).

Notícies relacionades

El jurat del Premi Tiflos d’Internet el van formar Raquel Quilez (La Sexta); Javier Nadales (‘ABC’); Guillermo Infantes (Newtral); Pepe Fernández (Onda Cero), i Jorge García (Ser Benidorm); i en televisió els jurats van ser Gema Soubrier (La Sexta); Jessica Martín (TVE); Juan Novo (Antena 3), i Lorena Diego (ApuntTV).

Els Premis Tiflos de Periodisme Social de l’ONCE valoren l’enfocament de periodisme social aplicat a tota l’actualitat i els valors relacionats amb la inclusió de les persones amb discapacitat en qualsevol realitat quotidiana. Els premiats reben un premi de 9.000 euros per categoria.

Temes:

ONCE