Feminicidi

Dues mares d’uns trenta anys, últimes víctimes mortals per violència masclista a Espanya

Assassinades a Móstoles (Madrid) i l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), presumptament per les seves parelles, cada una tenia un fill menor d’edat. Són 24 les víctimes mortals de la violència de gènere el 2023

Dues mares d’uns trenta anys, últimes víctimes mortals per violència masclista a Espanya
2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

Espanya afegeix dues noves víctimes a la terrible estadística mortal de la violència de gènere a les portes de la campanya electoral. Vanesa tenia 36 anys i la segona dona assassinada, la identitat de la qual no ha transcendit, 35. Cadascuna era mare d’un petit menor d’edat i vivien a Móstoles (Madrid) i l’Hospitalet de Llobregat. A totes dues els van arrabassar la vida les seves parelles.

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha confirmat aquest divendres la naturalesa masclista del dos crims, que eleven a 1.208 els feminicidis en l’àmbit de la parella i l’exparella des del 2003. Des de començament d’any, són 24 les dones víctimes mortals per violència de gènere en aquest país.

Els dos petits que queden orfes eleven a 25 el número de menors que s’han quedat sense les seves mares aquest any com a conseqüència de la violència masclista. Són ja 402 nens i nenes des del 2013.

Assassinat a Móstoles

Vanesa, de 36 anys, va ser presumptament apunyalada per la seva parella el 28 de juny a la seva casa de Móstoles (Madrid). Un dia després, les ferides rebudes acabaven amb la seva vida.

L’home, de 47 anys d’edat, havia sigut denunciat per amenaces. Després d’agredir la seva parella, va fugir, però va ser detingut moments després quan intentava escapar per carretera.

En sis dels 24 assassinats masclistes del 2023 constaven denúncies prèvies per maltractament: el 25%.

El de Vanesa és el segon crim masclista perpetrat a Móstoles en menys de dos mesos, després del que va acabar amb la vida de María el 13 de maig passat.

Crim a l’Hospitalet de Llobregat

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere també ha confirmat aquest divendres la naturalesa masclista de l’assassinat d’una dona de 35 anys a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona).

El 20 de juny passat, la dona ingressava en un hospital després d’haver caigut al buit des d’un primer pis. Dos dies després, moria per les contusions que havia patit.

En un primer moment, no es van percebre indicis de criminalitat en els fets, però la germana de la víctima va denunciar i finalment la parella (i pare del seu fill) va ser detingut pels fets. No constaven denúncies prèvies per maltractament en aquest cas.

L’home es troba detingut i el jutjat ha suspès la pàtria potestat i ha prohibit la comunicació d’aquest amb el fill menor.

«No mirem cap a un altre costat»

Des del Govern central, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha condemnat els assassinats.

«La lluita contra la violència masclista és una qüestió d’Estat: totes les institucions tenim l’obligació d’extremar les alertes i posar tots els esforços per protegir les dones víctimes. Actuem davant el més mínim senyal. [...] Acabar amb el masclisme i amb la violència masclista és, a més, una responsabilitat social, de totes i tots. Estén la mà a qualsevol víctima de violència de gènere. No mirem cap a un altre costat», ha demanat a Twitter.

Notícies relacionades

Montero ha sol·licitat a la ciutadania parar «els peus al més mínim comentari que qüestioni o ridiculitzi la lluita contra les violències masclistes»: «Si callem, normalitzem o legitimem aquests comentaris podem fer dubtar moltes víctimes que pensin a demanar ajuda, podem fer-les sentir soles o desprotegides», ha emfatitzat.

En el mateix sentit, la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha assegurat que «qui nega aquesta violència sistèmica és còmplice de l’agressor».

Demana ajuda