Als EUA

El conserge d’una universitat apaga un congelador per error i destrueix 20 anys investigació

¿Com funciona un centre d’investigació?

Aquests cinc negocis d’èxit van néixer per error o casualitat

El conserge d’una universitat apaga un congelador per error i destrueix 20 anys investigació
1
Es llegeix en minuts
EFE

Una universitat de Nova York reclama danysper valor d’un milió de dòlars a una empresa contractista de manteniment perquè un empleat seu va apagar un congelador d’un laboratori per error i va destruir així 20 anys d’investigació, segons van informar aquest dimarts mitjans locals.

Els fets es remunten a finals del 2020, quan un conserge a l’Institut Politècnic de Rensselaer, a la localitat de Troy (nord de Nova York), va sentir unes «alarmes molestes» que sortien del congelador i el va apagar, malgrat que una nota demanava no tocar-lo perquè estava pendent de reparació, indica la CNN.

La universitat va denunciar aquest mes per negligència l’ocupador del conserge, Daigle Cleaning Systems, al Tribunal Suprem del Comtat de Rensselaer, i va argumentar que aquesta acció va fer malbé de manera insalvable cultius de cèl·lules, mostres i investigacions relacionades amb la bioquímica i l’energia solar.

Al document, la universitat va indicar que els materials que contenia l’aparell s’havien de conservar a 80 graus Celsius sota zero i una fluctuació de només tres graus causaria danys, així que quan la temperatura va pujar a 78 graus sota zero pel seu mal funcionament, les alarmes van saltar.

Durant la pandèmia

No obstant, era l’època de pandèmia i a causa de les restriccions sobre l’activitat, el fabricant del congelador no podia acudir a fer reparacions d’emergència amb rapidesa.

Davant diversos dies d’espera, la investigadora responsable de l’aparell va col·locar una nota d’avís en majúscules en la qual demanava no moure ni apagar el congelador malgrat els xiulets, amb instruccions per silenciar-lo breument, i un candau de seguretat a l’endoll.

Notícies relacionades

El conserge, amb aparent bona intenció, va pensar que no estava arribant l’electricitat al congelador, va anar a la caixa de fusibles i va accionar l’interruptor, fent el contrari del que pretenia: apagar el subministrament, fet que va elevar la temperatura a 32 graus sota zero, indica el document, segons ‘The Washington Post’.

El projecte d’investigació destruït, de la professora K. V. Lakshmi, tractava sobre la fotosíntesi i tenia «potencial per ser revolucionari» en la tecnologia solar, afegeix aquest mitjà.