Nou episodi
¿Com influeix Instagram en la percepció del nostre físic?
En el nou episodi d’‘Un nanosegon en el metavers’ reflexionem entorn de la pressió estètica, el masclisme i la grassofòbia en xarxes socials des de les nostres vivències.
Recupera el capítol anterior: ‘FemTech’, tecnologia al servei de la salut femenina.

¿Per què estem cada vegada més insatisfets amb la nostra imatge? En aquesta era digital on les xarxes socials i els mitjans de comunicació juguen un paper fonamental en el nostre dia a dia, estem exposats constantment a imatges i missatges que promouen un estàndard de bellesa inabastable. De fet, segons una enquesta realitzada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el 2021, el 55% dels nois i el 63% de les noies no se senten a gust amb la seva imatge corporal.
Aquestes imatges, especialment populars a Instagram, afecten la nostra autopercepció, agreugen la pressió estètica que patim –molt especialment les dones– i poden desembocar en problemes d’autoestima i fins i tot en trastorns de la conducta alimentària (TCA). Tant és així que, tal com indica el ‘Journal of the American Medical Association’, un de cada cinc nens i adolescents al món pateix de desordres alimentaris.
Una pressió estètica que no és exclusiva de les xarxes socials –existeix des de fa segles al carrer, en l’entorn laboral i a nivell mediàtic, per exemple– i que no és res més que un símptoma del masclisme, la grassofòbia i el capitalisme que regeixen la nostra societat. Una forma de control, especialment de les dones i de les adolescents que mai estaran satisfetes amb el seu cos, a què, de forma involuntària, dedicaran una part del seu pensament, del seu temps i del seu capital econòmic per aconseguir la validació masculina. I és, a més, un greu problema de salut pública.
En l’últim capítol del pòdcast de tecnologia ‘inreal life’ d’EL PERIÓDICO , plantem cara a aquestes pressions a través de la teoria feminista, el debat i les nostres vivències personals. Parlem de les contradiccions latents entorn de la voluntat d’encaixar o sortir del cànon establert i de la preocupació davant els canvis que té el cos quan ens engreixem, durant l’embaràs o quan ens fem grans.
Prèviament a ‘UNEM’...
1. ‘Ens enlairem en mode avió’ amb consells per desenganxar-nos del mòbil
2. A ‘De l’amor al ‘ghosting’ hi ha un pas’, ens centrem en com les aplicacions de cites han eclipsat l’art de seduir.
3. A ‘Auxili, la intel·ligència artificial ens ha robat el micro’ aprofundim en les aplicacions i perills de la intel·ligència artificial amb Carles Planas.
4. La nostra visita al Mobile World Congress va donar lloc a un capítol especial, en la quarta entrega del pòdcast.
5. En el cinquè episodi del pòdcast analitzem la figura dels ‘influencers’ amb la creadora de contingut Paauulzz i Marisa Oliver.
6. A ‘Last Call per al postureig de la Setmana Santa’ parlem sobre la influència de les xarxes i d’internet en els viatges.
7. Parlem de ‘smishing’, estafes, estafes d’internet a Ciberseguretat i ‘phishing’, ¿com podem protegir-nos de les estafes d’internet?
8. La IA ha posat en perill la indústria de la música. Ho analitzem en el nou episodi d’‘UNEM’.
9. Analitzem el paper de les xarxes socials en política: ‘És el veí el que elegeix l’alcalde’.
10. Dediquem un capítol a explicar l’últim fenomen del món de l’entreteniment: la Kings i la Queens League, juntament amb el periodista de ‘SPORT’, Sergi Graell.
11. ‘Femtech’, o la tecnologia al servei de la salut femenina.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril Cercas, Bosch i Dueñas coronen un Sant Jordi miraculós i pletòric
- SALUT Un bacteri, possible causa de l’augment del càncer colorectal
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- La successió del Papa Francesc impulsa ‘Cónclave’ a 150 sales de cinema a l'Estat
- El Govern cedeix davant d’ERC i fragmentarà la injecció de més recursos per tenir estabilitat sense pressupostos
- En delictes de furts lleus El fiscal superior de Catalunya planteja recuperar l’arrest de 30 dies per multireincidència
- Guerra a Ucraïna Brussel·les defensa la integritat territorial d’Ucraïna davant la proposta de pau de Trump