Educació

L’avanç escolar no es toca: Anna Simó mantindrà els canvis en el calendari iniciats per Cambray

A1-174581135.JPG

A1-174581135.JPG / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
EFE

La nova consellera d’Educació, Anna Simó, ha dit aquest dijous que mantindrà els canvis iniciats per Josep Gonzàlez-Cambray en el calendari escolar i que impliquen començar el curs el quart dia feiner del mes de setembre a escoles i instituts. «Els canvis són aquí i han arribat per quedar-se», ha dit Anna Simó en una entrevista a TV-3, coincidint amb l’últim dia del curs 2022-2023 a infantil i primària.

Malgrat això, la consellera ha apel·lat al paper del Consell Escolar de Catalunya (CEC), en el qual està representada tota la comunitat educativa, i ha dit que, si li ho permeten, la seva intenció és «consensuar amb el CEC totes les mesures que calgui prendre». Aquesta afirmació ha sigut la resposta a la pregunta de si preveu que els docents hagin d’acudir al juliol als centres educatius, com pretenia l’anterior conseller i que de moment no s’aplicarà fins a l’any 2025.

«Espero que el CEC tingui molt que dir en les reformes» que es pretenguin portar a terme, ha dit Anna Simó, que ha posat l’accent en el consens i ha assegurat que té previst reunir-se amb els sindicats.

Reunions amb els sindicats

La consellera ha apel·lat al monogràfic sobre educació que tindrà lloc al Parlament la setmana vinent i ha dit que ha prioritzat entrevistar-se amb els grups parlamentaris abans que amb els sindicats.

«Si no hagués convocat el ple sobre educació, ja m’hauria vist amb els sindicats», ha assegurat la titular d’Educació, que ha afegit que mantindrà reunions amb les forces sindicals «per ordre de representació».

Anna Simó ha afegit que «abans que res vull escoltar-los» i que anirà a les reunions amb la secretària general de la conselleria, Patrícia Gomà, i amb la directora general de professorat, Dolors Collell.

La nova consellera ha defensat que la conselleria ha mantingut un diàleg amb els sindicats, com ho demostren les 27 reunions de taula sectorial fetes, que han implicat 90 hores de negociació. «Una altra qüestió és com van acabar les negociacions», ha dit Anna Simó. La consellera ha afirmat que, una vegada escoltats els sindicats, «prendrem decisions i prioritzarem» perquè el pressupost «no és infinit».

La responsable ha reconegut que els últims anys han sigut «molt intensos» en educació, amb una pandèmia fins i tot, i que el curs que avui acaba ha hagut d’afrontar «molts canvis», com la baixada de ràtios, la gratuïtat d’infantil 2, els canvis en el calendari escolar i l’entrada de 3.500 professors al sistema al gener.

Sobre la data d’inici del curs escolar 2023-2024, que començarà el 6 de setembre, Anna Simó ha dit que «és una ordre de calendari i que estem a finals de juny». A més, ha apel·lat que, en el marc del CEC, les famílies van defensar que estaven d’acord amb la idea d’avançar el curs, i els resultats de l’avaluació externa encarregada per la conselleria també ho van aconsellar, junt amb el caràcter lectiu de les tardes del mes de setembre.

Els centres tindran la plantilla a partir de l’1 de setembre i abans d’acabar el juny ja sabran quines seran les seves plantilles estructurals, fet que «facilitarà que puguin planificar el curs», ha defensat Anna Simó, com va fer al seu dia l’anterior conseller.

Complement retributiu

Davant la falta de professors en algunes especialitats, la consellera ha dit que «puc garantir que estem buscant professors de matemàtiques, física, català i anglès» i «hem de prendre mesures perquè el talent no se’n vagi del sistema».

Notícies relacionades

Per això, ha proposat «un complement retributiu» per a aquests docents, de la mateixa manera que es va aplicar als professors d’informàtica d’FP.

«El sistema educatiu necessita docents, n’han entrat molts i n’entraran més», però «el marge que dona el ministeri en les oposicions és el que és», ha afegit Anna Simó.