Delicte ambiental

El jutge inicia la investigació contra la Generalitat per tracte de favor a la cimentera de Montcada

El jutge inicia la investigació contra la Generalitat per tracte de favor a la cimentera de Montcada

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat d’instrucció número 27 de Barcelona ha admès a tràmit les dues denúncies interposades contra la cimentera de Montcada i Reixac. El jutge ha acceptat una querella de l’associació de veïns de Can Sant Joan contra l’empresa Lafarge Holcim per delicte mediambiental i també la denúncia de la fiscalia contra l’alt càrrec de la Generalitat que va atorgar autoritzacions ambientals presumptament fora de lloc a la companyia.

«Estem satisfets per l’admissió a tràmit, però encara ens queda molt en la lluita contra aquest gegant. Estàvem convençuts que teníem raó i per això hem presentat la querella. La decisió del magistrat ens dona energia i bones sensacions», diu José Luis Conejero, membre de l’associació de veïns en declaracions a EL PERIÓDICO.

Aquests dies, a Can Sant Joan organitzen la festa major. Diversos veïns es queixen que el fum i la pols de la cimentera continuen complicant el dia a dia del barri. Però durant les festes, tindran un petit motiu extra de celebració.

«Ara el jutge podria dictar una ordre de processament i després podria venir el judici. És un gran pas endavant»

Albert Calduch, advocat mediambientalista

Segons l’escrit a què ha tingut accés aquest diari, el jutge ha decidit prendre declaració com a investigats a Emili Dragone Vives, ex alt càrrec de la conselleria d’Acció Climàtica i al representant que Lafarge Holcim designi. A més, també es reclama la presència de diversos exdirigents del Departament com a testimonis.

«A partir d’aquest punt, el jutjat podria dictar una ordre de processament i després podria arribar el judici. És un gran pas endavant», explica Albert Calduch, l’advocat expert en medi ambient que representa els veïns. El jutge ha obert la investigació contra Dragone, funcionari de la Generalitat que va estar diversos anys en el càrrec, per prevaricació, ja que presumptament va donar autoritzacions a la cimentera quan la justícia havia dictat que no s’atorguessin.

Tancament pendent

«El més habitual és que aquest tipus de querelles s’arxivin. Però en aquest cas sembla evident que un funcionari seguia afavorint l’empresa al marge de la llei», considera Calduch. A més d’admetre a tràmit la denúncia per una qüestió de forma, és a dir, per com es donaven aquests permisos a l’empresa, també s’investiga l’empresa i la Generalitat per un possible delicte ecològic, tal com denuncien els veïns de Montcada.

En aquest sentit, el magistrat haurà de prendre les proves que consideri necessàries i decidir què fer. En l’escrit d’admissió a tràmit planteja dividir el procés en dues parts: una es quedaria al jutjat 27 pel cas de la presumpta prevaricació per part de la Generalitat i l’altra se centraria en la investigació per un possible delicte ecològic.

Notícies relacionades

En aquests moments, hi ha una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2020 que exigeix «un pas lògic» per clausurar la cimentera, acció que no s’ha produït. La Generalitat assegura que espera que el TSJC decideixi si admet o no els recursos de cassació presentats tant per l’empresa com per la mateixa Generalitat.

Aquest 2023, la conselleria va donar llum verda a una nova llicència a l’empresa perquè continuï operant, en la qual se li exigeixen diversos plans per evitar la contaminació. Aquest document, firmat per l’actual directora de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, exigeix a la companyia diverses mesures compensatòries per la possible contaminació i també la instal·lació de filtres protectors a les xemeneies, a més de demanar també una anàlisi constant de la qualitat de l’aire per part de Lafarge Holcim.