investigació judicial
Veïns de Montcada acusen davant el jutge la Generalitat per tracte de favor a la cimentera
L’Agrupació de Veïns del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac ha ratificat davant el jutge aquest dimarts, a través del seu advocat, Albert Calduch, la querella presentada contra la Generalitat i l’empresa Lafarge Holcim, propietària de la cimentera d’aquesta localitat, pels presumptes delictes de prevaricació i un altre contra els recursos naturals i el medi ambient. L’entitat veïnal afirma que la situació de «perill ambiental» a causa de la contaminació atmosfèrica que pateix la població s’ha vist «empitjorada per la permissibilitat i el tracte de favor il·legal» que dispensa la Direcció General de Qualitat Ambiental. L’Executiu ha autoritzat l’activitat de la companyia malgrat les sentències que van declarar la nul·litat de les llicències ambientals.
Aquesta querella s’uneix a la denúncia que va presentar el fiscal de Medi Ambient Toni Pelegrín pels mateixos motius L’acusació pública afirma que l’Executiu va atorgar les llicències partint de permisos que des del 2015 havien sigut declarats nuls pel Tribunal Suprem en diverses sentències. El novembre del 2022, els magistrats de l’alt tribunal van ordenar el «tancament, clausura i precinte» de les instal·lacions, una actuació que encara no s’ha portat a terme. A principis d’aquest any, la Generalitat va tornar a concedir un nou permís ambiental a Lafarge perquè continuarà l’activitat a les instal·lacions. El jutge en què ha recaigut la querella i la denúncia haurà ara de decidir si inicia una investigació. «Nosaltres som optimistes i pensem que el jutge admetrà a tràmit la querella perquè els fets són contundents i és necessari que s’investiguin a fons», segons ha explicat a EL PERIÓDICO l’advocat Albert Calduch, expert en medi ambient.
Els veïns exposen en la querella els diferents litigis i resolucions judicials que anul·laven els permisos concedits per la Generalitat a la cimentera de Montcada, així com un informe dels Mossos del 2011 que va demostrar, precisen, que la pols negra que s’emetia llavors des de les instal·lacions era contaminant i perillosa per a la salut. «Hem citat aquests informes com a exemple de la nefasta pràctica de la Generalitat de tolerar qualsevol forma d’incompliment de Lafarge», afirma l’escrit. Al seu entendre, l’última sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2020 que declarava la nul·litat «absoluta» de la llicència hauria d’haver provocat «el pas lògic» de clausurar les cimentera, acció que no s’ha produït.
Els informes previs
Notícies relacionadesLa querella exposa que la Generalitat no ha tingut en compte els antecedents, com l’informe dels Mossos del 2011 que va demostrar que la «pols negra» emesa per la cimentera contenia «productes tòxics». O que el 2012, un dictamen sobre l’estat del terra va determinar que el terreny que ocupa l’empresa està contaminat, «i posa en perill la salut dels treballadors». O que el mateix Ajuntament de Montcada va sancionar Lafarge amb 20.000 euros per contaminació. A més a més, ressalta l’associació de veïns de Can Sant Joan, que fa tan sols un any, el 2022, el consistori va dictar un nou informe desfavorable, però aquesta vegada, per contaminació acústica. Però, segons l’opinió dels querellants, «novament la Generalitat no reconeix el caràcter preceptiu i vinculant» d’aquest dictamen, sinó que l’arxiva amb «simples al·legacions».
Els veïns afirmen que la situació ambiental de Can Sant Joan és «pèssima» i remarca que els informes tècnics «acrediten» que la contaminació atmosfèrica generada per la cimentera supera els límits de la normativa, mentre que els estudis epidemiològics demostren que els habitants de Montcada tenen un risc de càncer «superior a la mitjana». «La Generalitat no ha pres cap mesura per pal·liar aquesta situació», relata la querella. L’acusació concreta que s’ha comès un delicte de prevaricació ambiental per part de funcionaris de la Generalitat, que «han concedit durant anys autoritzacions manifestament nul·les» a la cimentera, «intentant donar una aparença de legalitat a una empresa contaminant».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Vinícius fa enfadar Florentino
- Desastre forestal Dos incendis al Priorat confinen Porrera i amenacen el Montsant
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"