Aquest dijous

Govern i ajuntament fan una reunió tècnica per abordar les violacions al Màgic Badalona

Govern i ajuntament fan una reunió tècnica per abordar les violacions al Màgic Badalona

ACN

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Aquest dijous serà un dia intens a Badalona. La ciutat està regirada pels casos de violacions grupals amb menors implicats que des de la tardor passada s'estan produint al municipi, la majoria amb epicentre al centre comercial Màgic Badalona. L’última agressió es va produir el dissabte 3 de juny, tot i que en aquest cas no va ser al Màgic. Els presumptes agressors, menors d’edat com la víctima, van fugir en estampida. Els Mossos han identificat cinc sospitosos dels entre sis i set adolescents que integraven el grup.

En aquest escenari, l’Ajuntament de Badalona i el Govern de la Generalitat celebraran aquest matí, a iniciativa del consistori, una reunió per abordar la situació. No serà una cimera d’alt nivell, ja que no està prevista la participació de cap dels consellers i conselleres dels departaments implicats: Drets Socials, Feminismes, Salut, Educació i Presidència, a més de Mossos i la DGAIA.

Segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts dels departaments convocats, la reunió tindrà un caràcter tècnic i de coordinació i assistiran directors territorials i alguns directors generals.

Per part de l’ajuntament, hi assistiran representants de les regidories de Feminismes i de Serveis Socials del Govern sortint a més de la Guàrdia Urbana de Badalona. A més, hi participarà un representant de la Delegació del Govern. Aquesta serà la segona reunió d’aquest tipus entre ajuntament i Govern. La primera es va celebrar fa quatre mesos.

Serà, a més, una reunió telemàtica i la previsió, segons les fonts consultades, és que no s’estengui gaire en el temps. Des d’alguna conselleria han lamentat aquest format, que han atribuït a l’ajuntament, i han obert la porta a celebrar una possible trobada més ambiciosa.

Expectatives rebaixades

Les característiques de la reunió rebaixen doncs les expectatives inicials que havia despertat la convocatòria tenint en compte el problema d’envergadura que viu Badalona. Cert és que pel que fa a polítiques públiques, la tasca dels tècnics és de vegades més productiva i eficaç que la que puguin fer els dirigents polítics. En tot cas, caldrà esperar a veure què en surt.

L’encara regidor de Serveis Socials de Badalona, David Torrents, de Junts, no espera que doni gaire de si –«no servirà de res», ha dit en declaracions a la premsa local–, però ha avançat que tornarà a reclamar, com va fer en la reunió anterior, un canvi en els protocols socials d’actuació que ara té la Generalitat respecte als menors, una cosa a què ja s’ha mostrat disposat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.

Torrents ha reclamat «treball social de base» al barri de Sant Roc i recursos per combatre l’absentisme escolar, superior al 40%, i l’exclusió social d’aquesta zona de la ciutat.

Un altre focus d’interès informatiu estarà en la reunió extraordinària que faran els Mossos d’Esquadra. En concret, es reunirà la Taula Operativa Regional de la Regió Metropolitana Nord, que analitzarà la situació i prendrà, si així ho considera, mesures preventives en l’àmbit policial. Aquestes taules a nivell regional es reuneixen cada mes, però davant les últimes agressions sexuals a Badalona, que preocupen sobre manera la policia catalana, s’ha decidit celebrar aquesta trobada excepcional.

A més, el ple de Badalona celebrarà a les 12.00 hores una sessió extraordinària de condemna de les violències i a la tarda, a les 19.00, la plaça de la Vila serà escenari d’una concentració per repudiar les violacions i exigir mesures.

Notícies relacionades

Des del novembre passat, Badalona ha registrat almenys cinc violacions grupals a menors, quatre de les quals al Màgic. El primer cas que va esclatar va ser la violació al novembre d’una nena d’11 anysEl vídeo de l’agressió va córrer entre els joves de la ciutat sense que cap adult el parésEl germà de la víctima, que el va destapar, va ser víctima d’assetjament i amenaces de mortAl final, la família ha decidit anar-se’n de la ciutat.

Educadors de l’entorn del Màgic de Badalona consultats per EL PERIÓDICO han assenyalat que estan observant «actituds violentes en els nois» i han denunciat que no hi ha mitjans per atendre’ls.