«És la primera acció de moltes»

Activistes desinflen les rodes de cotxes a Barcelona per protestar contra la crisi climàtica

Activistes desinflen les rodes de cotxes a Barcelona per protestar contra la crisi climàtica

123RF

3
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

Es fan anomenar The Tyre Extinguishers i són uns activistes que tenen una peculiar i gens subtil manera de protestar contra la crisi climàtica: desinflen les rodes dels cotxes perquè no puguin circular i, per tant, contaminar. A més, tenen entre cella i cella uns vehicles en particular: vandalitzen els SUVs i els 4x4, que consumeixen més. El col·lectiu va començar a actuar a diferents països d’Europa a principis del 2022. No passa desapercebut, ja que en alguns casos també pinta els cotxes, i les seves intencions ja són globals. Ara, ‘Els Extintors de Pneumàtics’ han arribat a Barcelona: diversos vehicles del barri de Sarrià han aparegut, aquest dijous al matí, amb una o diverses rodes desinflades. «És la primera acció de moltes», adverteixen.

Tot i que actuen de manera independent en diferents països, aquests activistes climàtics tenen el mateix ‘modus operandi’. Després de vandalitzar un SUV, deixen un escrit reivindicatiu al parabrisa, que personalitzen segons la ciutat. En els casos de Barcelona, afirmen que ho fan «per deixar clar que aquest cotxe suposa un problema» per al planeta, ha publicat a Twitter una ciutadana.

El grup ha reivindicat els fets hores després en la mateixa xarxa social. «Tot terrenys desarmats a l’elegant zona de Sarrià de Barcelona. ¡Bona feina! Aquesta és la primera acció a la ciutat, ¡la primera de moltes!», ha anunciat. En aquesta línia, en l’escrit puntualitza que la capital catalana «ja té una de les pitjors contaminacions atmosfèriques d’Europa».

‘Els Extintors de Pneumàtics’ tenen un objectiu i un manifest. D’una banda, pretenen «que sigui impossible tenir un SUV o tot terreny, enorme i contaminant, a les àrees urbanes. De l’altra, expliquen que volen protegir-se. «Som persones de tots els àmbits de la vida. Ens estem defensant del canvi climàtic, la contaminació de l’aire i els conductors insegurs», indiquen a la seva web, on també ensenyen com desinflar una roda amb vídeo demostratiu inclòs.

«Desarmar assassins massius»

Però és al seu compte de Twitter on es vanten de les seves accions. Per exemple, aquest dijous es congratulen d’haver desinflat les rodes de 50 SUVs a Berlín i de «desarmar» 43 cotxes més a Potsdam (Alemanya). En altres llocs van més enllà. És el cas de Bristol, a Anglaterra, on van empastifar diversos vehicles amb la frase «criminal climàtic» per avergonyir els seus propietaris, va informar a l’abril ‘The Telegraph’, que es va adonar que perpetren els seus actes a barris rics.

Notícies relacionades

D’altra banda, ‘The Washington Post’ va indicar aquest dimecres que The Tyre Extinguishers «van destrossar» un centenar de SUVs a Copenhaguen (Dinamarca), sense importar que fossin elèctrics, de gasolina o dièsel. Sobre el tipus de combustible, el col·lectiu no només s’oposa als fòssils, sinó també als cotxes híbrids i elèctrics. «No podem sortir de la crisi climàtica amb electricitat: no hi ha prou recursos per reemplaçar l’automòbil de tots i l’extracció d’aquests metalls causa patiment», asseguren.

Admeten les «molèsties»

En el manifest admeten que causen «molèsties» als propietaris dels vehicles amb la seva «tàctica simple». Tot i així, n’animen «d’altres a fer el mateix» contra aquest tipus de vehicles, que consideren «assassins massius». ¿La finalitat? «Convertir el petit inconvenient d’un pneumàtic punxat en un obstacle gegant», avisen.