Fets de 1972

Salut obre un expedient per l’intercanvi de dos nadons a l’Hospital de la Vall d’Hebron

Salut obre un expedient per l’intercanvi de dos nadons a l’Hospital de la Vall d’Hebron

El Periódico

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’assessoria jurídica de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha obert un expedient davant la reclamació de responsabilitat patrimonial per l’intercanvi de dos nadons a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona el 1972. El despatx d’advocats de la Rioja Sáez-Morga, que porta la defensa d’un d’aquests nadons, ha donat a conèixer aquest dimecres, en una nota, l’obertura de l’expedient, al reunir els requisits d’admissibilitat procedimental.

L’ICS, que gestiona l’Hospital de la Vall d’Hebron, ha confirmat la recepció d’aquesta reclamació i ha ofert «màxima col·laboració» per clarificar els fets, han indicat a Efe fonts d’aquesta empresa pública sanitària.

L’advocat José Sáez Morga, que també defensa una de les criatures que van ser intercanviades al néixer a l’Hospital San Millán de Logronyo el 2002, va donar a conèixer, el 16 maig, que havia assumit la defensa de dos casos similars ocorreguts a l’Hospital General de Guadalajara el 1971 i de la Vall d’Hebron el 1972.

Reclama una indemnització de 2,9 milions d’euros en el cas de Guadalajara i de 3 milions d’euros en els de Barcelona i Logronyo, que és la quantitat màxima que estableix la llei de consumidors i usuaris per danys que es consideren irreparables.

Dos naixements amb cinc minuts de diferència

El cas de l’Hospital de la Vall d’Hebron afecta un home registrat com a nascut a les 11.15 hores d’un dia determinat de 1972 en aquest centre hospitalari, que es va sotmetre a proves d’ADN a finals del 2022. Les proves van oferir resultats de parentiu incompatibles. El llibre de registre de parts d’aquest hospital inclou, aquell dia, un naixement a les 11.15 i un altre a les 11.10 hores.

Notícies relacionades

Sáez Morga, en una roda informativa a Logronyo el 16 de maig, va indicar que, d’acord amb les dades dels parents biològics, un germà formal d’ells va néixer a les 11.10 hores el mateix dia i al mateix hospital, atès pel mateix equip mèdic que el que ha presentat la reclamació.

També va explicar que els pares i un germà biològic del seu defensat han mort, igual que l’home per qui més «probablement» podria haver sigut intercanviat per l’error d’identificació al néixer