Operació de la Policia Nacional

Detingut un grup que venia il·legalment preservatius i fàrmacs per a la disfunció erèctil

Els productes, que es distribuïen a través d’una app de missatgeria, no tenien control mèdic

  • Primeres denúncies policials contra el jesuïta Peris: «S’ha de donar la cara, que s’amagui l’abusador»

  • Andropausa: la menopausa masculina també deixa enrere tabús i vergonyes

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional han desarticulat un grup presumptament dedicat a la venda il·legal de preservatius i medicaments per a la disfunció erèctil a través d’aplicacions de missatgeria. Els productes no tenien un control mèdic, ni en la fabricació ni en la prescripció posterior.

Com a resultat de l’operació, els agents han detingut 10 ciutadans d’origen xinès a la província de Barcelona –la majoria residien a Badalona i l’Hospitalet de Llobregat– i han intervingut 50 dispositius electrònics –telèfons mòbils i ordinadors–, 20.000 unitats de preservatius de diferents marques i milers d’unitats de medicaments per a la disfunció erèctil d’origen xinès, japonès, indi i americà. Així mateix, també han confiscat diversos estimuladors sexuals en format tòpic, i 15.525 euros en efectiu.

La distribució d’aquest tipus de productes suposa un important perill per a la salut pública a causa de l’absència de control mèdic, tant en la fabricació com en la posterior prescripció dels medicaments. 

La investigació ha posat de manifest que el grup criminal desarticulat era molt hermètic i funcionava com un entramat empresarial d’importació, distribució i venda al públic dels preservatius i medicaments a tot Espanya. A més, s’han trobat evidències que mostren que els arrestats comercialitzaven aquests productes també a Polònia i Itàlia.

A través de prostitutes

Els investigats contactaven amb dones dedicades a la prostitució; n’obtenien els contactes dels portals en què aquestes anunciaven els seus serveis, i els oferien preservatius i medicaments. Els agents han dut a terme dos escorcolls, en què han intervingut 50 dispositius electrònics, 20.000 unitats de preservatius de diferents marques, milers d’unitats de medicaments per a la disfunció erèctil d’origen xinès, japonès, indi i americà i més de 15.500 euros en efectiu.

La investigació es va iniciar arran de la queixa interposada per una clienta que, després de comprar preservatius d’una coneguda marca i advertir-ne la mala qualitat, ho va comunicar a l’empresa de paqueteria que li havia fet l’entrega. Al seu torn, el delegat de seguretat d’aquesta empresa ho va posar en coneixement de la Policia Nacional, moment en què agents especialitzats de la Unitat Central de Ciberdelinqüència van iniciar les primeres indagacions.

Vendes a escala nacional

Després de nombroses gestions amb l’empresa de paqueteria, els agents van acreditar l’existència de multitud de compradors a escala nacional, i van comprovar que la major part de clients eren dones dedicades a la prostitució. D’aquesta manera van obtenir informació molt valuosa relativa als anuncis i als domicilis de remissió, cosa que va evidenciar que els productes eren oferts a través d’aplicacions de missatgeria instantània. Així mateix, van descobrir altres detalls d’interès sobre la qualitat dels preservatius i la funcionalitat dels medicaments. 

Les víctimes van aportar mostres dels preservatius, que van ser remeses tant a l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) com a l’empresa distribuïdora de la coneguda marca de preservatius a Espanya. D’una banda, l’informe pericial emès per l’AMEPS va concloure que els productes no complien els requisits per ser comercialitzats al nostre país i que, per tant, no es podia assegurar que oferissin un nivell de protecció adequat. D’altra banda, la distribuïdora va assegurar que es tractava d’una clara falsificació del producte perquè la data de caducitat no corresponia amb el número de lot, els preservatius tenien vores deficients i presentaven una tipografia que no utilitza la marca original.

Delinqüents professionals

A finals d’abril els agents van fer dos escorcolls a les localitats barcelonines de Badalona, on residien els principals investigats, i l’Hospitalet de Llobregat. Al domicili de Badalona, a més d’una ingent quantitat de preservatius de diferents marques i medicaments contra la disfunció erèctil, van localitzar nombrosos dispositius informàtics, que van evidenciar l’enorme professionalització i especialització de l’activitat delictiva desenvolupada. Concretament, van intervenir 22 telèfons mòbils connectats i vinculats a equips des dels quals es gestionaven, de manera optimitzada, clients i vendes.

Notícies relacionades

Després del visionament in situ dels dispositius, els investigadors van acreditar l’existència de nombroses mesures tecnològiques de seguretat adoptades pels arrestats per no ser detectats. En aquest sentit, comptaven amb aplicacions per anonimitzar les connexions a internet així com amb navegadors que els permetien passar desapercebuts en la ‘dark web’ o navegar en mode incògnit, que impedeix visualitzar l’historial de navegació.

D’altra banda, els agents també van localitzar una pàgina web administrada pel principal investigat en què s’oferia un medicament contra la disfunció erèctil en idèntic format al que va ser trobat en el registre del seu domicili.