Enquesta dels facultatius d’atenció primària

Els metges alerten que el vaporeig entre menors i joves es «multiplica»

El 90% dels espanyols, a favor d’ampliar els espais sense fum i d’endurir la llei contra el tabac

  • El Govern espanyol prohibirà la venda de cigarrets electrònics fora dels estancs d’aquí cinc anys

  • El 57% dels joves espanyols creuen que vaporejar està de moda perquè ho fan ‘influencers’

vapeo

vapeo

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFYC), que agrupa més de 22.000 facultatius d’atenció primària, ha alertat aquest dimarts sobre el preocupant augment del consum de productes derivats del tabac entre menors i joves.

L’ús de vaporejadors o catximbes s’està «multiplicant» i el perill és que els més joves tenen «la falsa sensació que són innocus», quan són «tòxics» i la «porta d’entrada» al tabac tradicional, segons ha avisat Susana Morena, coordinadora de la XXIV Setmana sense Fum, activitat que organitza la societat científica per sensibilitzar sobre els perjudicis per a la salut que implica el tabac.

En el marc d’aquesta campanya, l’entitat ha publicat la seva enquesta anual sobre l’addició (feta a 9.700 persones), que revela que el 20,8% dels menors d’entre 14 i 18 anys consumeixen habitualment cigarrets electrònics, un 14,3% fumen en catximbes i un 13,1% fumen. A més, el 7,5% dels menors d’edat consumeixen tabac barrejat amb cànnabis.

En el següent grup d’edat, entre els 19 i 24 anys, el tipus de consum s’inverteix: s’incrementa el nombre de fumadors de tabac convencional (19%), mentre que el vaporeig i la catximba es consumeixen menys (13,8% i 11,5%, respectivament).

La porta d’entrada

L’increment del consum de cigarrets convencionals a partir dels 18 anys indica, segons els metges, que els vaporejadors o les cachimbas són «la porta d’entrada» al tabac normal, és a dir, que els joves primer proven els nous productes, sota la creença que són innocus, i després cauen en l’addicció al tabac normal.

«Diversos estudis demostren que el risc de començar a fumar és entre quatre i set vegades més gran entre els consumidors de cigarrets electrònics», ha explicat Morena en la presentació de l’enquesta. Segons el seu parer, l’augment de l’ús de vaporejadors es deu a les «agressives» campanyes de màrqueting portades a terme per la indústria del tabac, que està promocionant aquests productes fins i tot entre preadolescents a partir de vuit o nou anys, amb vaporejadors amb dissenys infantils i col·leccionables, per «fomentar la seva addicció».

Aquestes campanyes «difonen que són productes innocus» i estan tenint efecte: el 40% dels enquestats desconeixen, per exemple, que les catximbes o pipes d’aigua són perjudicials, tant si s’utilitzen amb nicotina com si no. No obstant, diverses investigacions indiquen que els nous productes derivats del tabac afecten les vies respiratòries i poden contribuir a l’aparició d’alguns tipus de càncer.

Les mesures

Notícies relacionades

Per això, els metges d’atenció primària apressen a posar en marxa campanyes informatives que alertin sobre les noves formes de consum, dirigides preferentment a joves, i reclamen endurir la llei del tabac. La seva petició té un suport majoritari en la societat. El mateix sondeig indica que el 91% dels espanyols estan a favor que la legislació es modifiqui perquè es prohibeixi fumar també a totes les terrasses, platges, cotxes o parades d’autobús, cinc punts més que fa un any.

«És evident que hi ha una creixent demanda ciutadana a favor de l’avenç en les polítiques de prevenció del fum», ha reblat l’experta de la societat mèdica. I és que, 13 anys després de l’aprovació de la llei del tabac, el 87% dels enquestats manifesten que està exposat al fum ambiental a molts espais a l’aire lliure, malgrat que aquesta exposició també és «tòxica».