Nova Zelanda prohibirà comprar tabac a tots els nascuts a partir del 2009

  • El Parlament aprova una nova llei que prohibeix de manera progressiva la venda de cigarrets i derivats a partir del 2027

Nova Zelanda prohibirà comprar tabac a tots els nascuts a partir del 2009
2
Es llegeix en minuts
EFE

Els nascuts a partir de l’any 2009 no podran comprar tabac a Nova Zelanda quan siguin adults. El Parlament del país austral ha aprovat aquest dimarts una llei que prohibeix de manera progressiva la venda de cigarrets i derivats a partir del 2027, fet que convertirà el país en el segon a il·legalitzar aquests productes després de Bhutan. La norma estableix que els nascuts a partir de l’1 de gener del 2009, començant pels que aquest any tenen 13 anys i en compleixen 18 el 2027, mai podran accedir de forma legal al tabac a Nova Zelanda.

La llei, defensada pel Partit Laborista de la primera ministra, Jacinda Ardern, ha sigut aprovada amb 76 vots a favor i 43 en contra. «Aquesta legislació accelera el progrés cap a un futur lliure de tabac», ha celebrat en un comunicat la titular de Sanitat Ayesha Verral, que precisa que la llei també reduirà la quantitat de nicotina que poden portar els productes del tabac.

Estalvi sanitari

La ministra va precisar que «milers de persones viuran vides més llargues i saludables», mentre el sistema sanitari podrà deixar de gastar fins a 5.000 milions de dòlars neozelandesos (3.034 milions d’euros) a tractar diversos tipus de càncer, atacs de cor i amputacions a causa del tabac.

La nova llei obliga al tancament del 90% de les 6.000 botigues que actualment poden vendre tabac al país. «Aquesta legislació obliga que hi hagi un màxim de 600 estancs per a finals d’any», va precisar Verral.

8% de fumadors

La ministra també ha assenyalat que, segons un estudi realitzat amb 25 botigues que van deixar de vendre cigarrets i altres productes del tabac al país, el 88% «va experimentar una impacte financer neutral o positiu».

A Nova Zelanda, només el 8% dels adults fuma diàriament, segons les enquestes, comparats amb el 9,4% el 2021 i el 16% fa 10 anys.

Segons dades de l’OCDE del 2019, el 28% dels adults fuma habitualment a Turquia, comparat amb el 21,5% a la Xina, el 19,8% a Espanya, l’11% als EUA o el 4,2% a Costa Rica, entre d’altres.

Alts impostos

En els últims 10 anys Nova Zelanda ha incrementat els impostos al tabac fins a un 165% i un paquet de cigarrets costa almenys uns 30 dòlars neozelandesos (uns 18 euros).

Els principals partits de l’oposició, el Nacional i ACT Nova Zelanda, van votar en contra de la llei. El diputat nacional Shane Reti va afirmar que el seu partit està a favor de reduir primer el consum de tabac i després el nombre d’estancs, per la qual cosa va criticar la llei a l’obligar el tancament de milers d’establiments.

Notícies relacionades

El Partit Maori va recolzar la llei, però es va preguntar per què no s’han inclòs els cigarrets elèctrics en la prohibició. Alguns crítics de la nova norma també auguren que la prohibició augmentarà el contraban de tabac al país.

Seguint l’exemple de Nova Zelanda, el Parlament malaisi va començar a debatre el juliol passat una proposta de llei per prohibir la venda de tabac als nascuts a partir de l’1 de gener del 2007.