Reserva hídrica

La reserva hídrica cau una setmana més i se situa en el 47,7% de la capacitat total

És la primavera més seca de la sèrie històrica perquè només hi ha acumulats 360 litres per metre quadrat quan el normal en són 504

La reserva hídrica cau una setmana més i se situa en el 47,7% de la capacitat total
2
Es llegeix en minuts
EFE

En un nou descens, lareserva hídrica espanyola se situa actualment en el 47,7% de la seva capacitat, amb un total d’aigua embassada de 26.726 hectòmetres cúbics (hm³), després de descendir 307 hm³ (0,5% de la capacitat dels embassaments) en l’última setmana, la setena consecutiva.

No obstant, «les pluges d’aquests dies ajudaran a frenar l’avanç de la sequera», especialment al sud-est peninsular i en altres àrees del vessant mediterrani, on no és de tan llarga durada com a les conques del Guadalquivir o Guadiana, ha avançat Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

En l’última setmana les pluges han afectat el vessant mediterrani, mentre que han sigut escasses a l’atlàntic; la màxima s’ha registrat a Màlaga, amb 53,9 litres per metre quadrat, segons les dades facilitades avui pel Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco).

En aquests moments, les conques més deficitàries segueixen encapçalades per les del Guadalquivir (23,8%), seguides de les internes de Catalunya (25,3%), Guadalete-Barbate (25,8%), Guadiana (32%), Segura (33,5%) i la conca mediterrània andalusa (34%).

En el costat oposat, segons les dades publicades pel Miteco, hi ha les conques del Cantàbric; tant l’oriental (90,4%) com l’occidental (86,9%), i les internes (85,7%); i a continuació, Galícia costa, amb el 84,1% de la seva capacitat total.

Notícies relacionades

Segons el portaveu de l’Aemet, des de l’1 de març fins al 21 de maig han caigut a Espanya 48 litres per metre quadrat, i per tant, de moment, és la primavera més seca de la sèrie històrica, que arrenca el 1961, lluny d’assolir la primavera de 1995, en la qual van caure 86 litres per metre quadrat, però que podrien superar-se amb les precipitacions que s’esperen d’aquí a finals de mes.

Al conjunt d’Espanya, i dins de l’any hidrològic, des de l’1 d’octubre del 2022 fins al 21 de maig, es porten acumulats 360 litres per metre quadrat quan el normal en són 504, és a dir, un 28% per sota del normal.Hauria de ploure més del doble del normal entre el que queda de maig i setembre per acabar l’any hidrològic en el seu valor normal, una cosa molt poc probable ja que fins ara i, des que n’hi ha registres, no ha passat mai, segons Rubén del Campo.