Judici a Barcelona

La Generalitat indemnitza amb 600.000 euros la família d’un assassinat a la presó

El pres acusat del crim reconeix haver apunyalat la víctima, que estava entre reixes per presumpta prostitució de menors, per encàrrec d’una altra persona

  • El pres acusat: «És un violador de nens. Tranquils, està mort»

  • Una desena d’entitats rebutgen l’ús d’aerosols a les presons catalanes

La Generalitat indemnitza amb 600.000 euros la família d’un assassinat a la presó

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
EFE

El pres acusat d’assassinar-ne un altre a la presó Brians 2 a Sant Esteve de Sesroviresl’octubre del 2020 ha admès que ho va fer per encàrrec perquè «no tenia res a perdre», en un crim pel qual la Generalitat ha indemnitzat la família de la víctima amb 600.000 euros per no haver impedit l’entrada de l’arma homicida. Un jurat popular jutja des d’aquest divendres a l’Audiència de Barcelona el reclús, per qui la fiscalia demana 28 anys de presó per assassinat i atemptat a l’autoritat, i la defensa, l’absolució al·legant que pateix un trastorn de personalitat antisocial.

Durant la seva declaració, l’acusat ha reconegut haver apunyalat l’altre reclús, que estava empresonat per prostitució de menors i violència masclista, perquè li «van demanar fer la feina» i ell «no tenia res a perdre», ja que era a la presó des del juny del 2014 i no havia de sortir fins al 2050. A més, l’acusat ha advertit que si no el traslladen a una presó de màxima seguretat, com ell va demanar, «la roda continuarà», i ha afegit que «no pot estar sol al pati» perquè o el mataran o «continuaré matant. No tinc res a perdre», ha recalcat. Ha negat patir cap tipus de trastorn, i ha atribuït els seus actes al funcionament del sistema carcerari, en què, s’ha queixat, no li han aplicat «cap teràpia de reinserció».

Ganivet no detectat

Notícies relacionades

Segons l’escrit de la fiscalia, l’home «es va acostar sense cap paraula ni discussió prèvia a l’intern», que havia sigut empresonat per prostitució de menors, al pati d’un dels mòduls, i el va apunyalar fins a la mort, amenaçant els funcionaris d’agredir-los també fins que el van poder detenir. El ministeri públic considera que el ganivet amb què el reclús va apunyalar l’altre home «hauria d’haver sigut detectat pels funcionaris en el control que tocava», però que les «mesures de seguretat i vigilància adoptades» van resultar insuficients.

Per aquesta raó, la fiscalia demana que es condemni la Direcció General de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia com a responsable subsidiària de l’assassinat, motiu pel qual la Generalitat ja ha pagat 600.000 euros a la família de la víctima en concepte d’indemnització. La defensa també s’ha centrat en els dèficits del sistema carcerari i el reclús ha explicat que només ha vist el psiquiatre «dues vegades en tres anys d’aïllament» i que l’única solució que donen als reclusos és «la medicació». La vista oral continuarà dilluns, amb la declaració de diferents testimonis, i es preveu que s’acabi dijous, amb l’entrega del veredicte del jurat.

Temes:

Brians 1