Crisi hídrica

El 50% de les conques de la CHE estaran en emergència a finals de maig

El reg de supervivència dels fruiters a l’Urgell està garantit, segons la Conferència Hidrogràfica de l’Ebre

  • Les pluges arriben «massa tard» a les conques de l’Ebre i les restriccions continuaran, afirma la CHE

  • La meitat de municipis catalans amb bosc no disposen del pla de delimitació obligatori

El 50% de les conques de la CHE estaran en emergència a finals de maig

EFE / Ramon Gabriel

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Es confirma el que era una de les esperances de la comunitat de regants del Canal d’Urgell: els agricultors podran regar els fruiters almenys dues vegades més per assegurar així el reg de supervivència. Ho ha comunicat la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), Dolores Pascual, en una roda de premsa aquest dijous.

La CHE assegura que es coordina amb l’ACA per mantenir cabals ecològics

Pascual ha comunicat que el 50% de la conca de l’Ebre ja es troba en situació d’emergència. Un escenari que inclou des de fa ja unes setmanes el Baix Ebre (zona que inclou el delta) i la conca del Segre. Preocupen sobretot les escasses reserves als embassaments de Rialb i Oliana.

Precisament sobre el riu Ebre, la presidenta de la CHE ha assegurat que es coordina amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per mantenir els cabals ecològics.

A més, es posa en marxa un pla de vigilància ambiental, concretament al delta, perquè es controlin els usos de l’aigua que no siguin prioritaris. Al delta, la falta d’aigua per als arrossers no només posa en risc les collites, sinó també la biodiversitat de la zona.

En alguns casos extraordinaris s’habilitaran autoritzacions provisionals en cas de necessitats puntuals d’aigua que serveixin per salvar situacions de crisi com la que es viu als voltants del Canal d’Urgell.

És la sequera més greu de la història a la conca de l’Ebre

També es mantindrà un dispositiu per evitar abocaments contaminants sobre les aigües dels rius de la conca del riu Ebre. Pascual considera que és la sequera més greu que travessa aquest sistema hidrològic en tota la història.

Més restriccions

Aquest dijous s’ha reunit la comissió permanent de la sequera de la CHE, que durà a terme una anàlisi cada dues setmanes per avaluar una situació que, en paraules de la presidenta, «ha empitjorat encara més». Els cabals no s’han recuperat i els embassaments tampoc respecte a la situació de fa més d’un any.

Notícies relacionades

La CHE ha acordat rebaixar tarifes per als sistemes de reg que han vist reduïts els seus drets d’aigua. No obstant, asseguren que municipis proveïts per pous o aigües subterrànies poden tenir problemes. Pascual no descarta noves restriccions, sobretot de cara als regants de regadiu, en funció de les zones que es declarin en situació excepcional per sequera extraordinària.

Es rebaixaran tarifes per als sistemes de reg que han vist reduïts els seus drets d’aigua

Des de l’organisme asseguren que fa mesos que treballen amb previsió, però les crítiques de la Generalitat i l’ACA a la seva gestió han continuat aquesta setmana. En les últimes hores, el director de l’ACA, Samuel Reyes, ha reiterat que la CHE té una manera de treballar «diferent», sense restriccions progressives.