Crisi hídrica

El Govern inverteix 2.500 milions per gestionar l’aigua davant les sequeres

L’ACA triplica la despesa prevista en un pla que potenciarà la dessalinització i l’aigua regenerada

  • Barcelona beurà aigua del riu per primera vegada

  • El 25% de l’aigua que consumeix l’àrea de Barcelona ja és regenerada

El Govern inverteix 2.500 milions per gestionar l’aigua davant les sequeres
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El Govern ha aprovat el pla de gestió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb una inversió de 2.400 milions d’euros, cosa que triplica la despesa anterior. ¿I per què aquesta quantitat de diners tan important? Per assegurar un futur resistent a les sequeres.

El pla 2022-2027 s’aprova amb retard després de l’advertència d’Europa

L’objectiu principal del pla és augmentar la quantitat d’aigua que es produeix i resoldre el dèficit hídric perquè no tot depengui del cel. En el pla s’hi preveu l’ús de recursos com la regeneració i la dessalinització, que es duplicaran. També s’hi inclou l’aprofitament del riu Besòs.

Notícies relacionades

Els càlculs de l’ACA plantegen una situació futura complexa, ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja: «El 2050 tindrem el 18% menys d’aigua disponible». Per evitar que Catalunya pateixi les conseqüències d’aquest escenari, es produiran centenars d’hectòmetres cúbics més dels que es produïen fins al moment. També s’invertirà a recuperar pous, restaurar rius, prevenir inundacions i construir les depuradores pendents.

Sobre les pluges dels últims dies, el director de l’ACA, Samuel Reyes, assegura que són positives, però insuficients: «Ens donen un marge d’unes setmanes per posar en marxa infraestructures pendents i actuar. Ens situem a l’escenari de fa quatre setmanes. Tot i que tinguem un maig més plujós que la mitjana, que és el que es preveu, la sequera acumulada és massa perquè ara es resolgui tot».