Judici a Barcelona

El fiscal demana dos anys de presó per a una dona que va entregar els nens al pare 15 dies tard

Psicòlegs i la jutge del cas van atribuir la falsa síndrome d’alienació parental a la dona, que és oficialment víctima de violència institucional

  • L’ONU apressa a prohibir l’ús de la falsa síndrome d’alienació parental per apartar les mares dels fills

  • El calvari de les mares que denuncien abusos del pare als fills

El fiscal demana dos anys de presó per a una dona que va entregar els nens al pare 15 dies tard

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un delicte de sostracció de menors. Aquesta és l’acusació a què s’enfronta Silvia Aquiles per no entregar de manera immediata els seus fills al pare després que la justícia li retirés la guarda d’un i la pàtria i potestat de l’altre. Els dos germans van ser separats per la jutge de família: un se’n va anar amb el progenitor i l’altre va anar a un centre de menors perquè no volia anar amb el pare. «Jo soc innocent i els meus fills també. Si se’m condemna no només serà a mi, també serà als meus fills», ha dit Aquiles aquest dilluns durant la vista. Aquesta dona ha sigut reconeguda per l’Institut Català de les Dones com a víctima de violència institucional, ja que equips de psicòlegs i la jutge li van adjudicar, per apartar-la dels seus fills, la falsa síndrome d’alineació parental, un concepte que no està reconegut i que ha sigut rebutjat per l’ONU, el Consell General del Poder Judicial i la fiscalia.

Aquest dilluns, la fiscalia ha mantingut la petició de dos anys de presó per a Aquiles i l’acusació particular, en nom de l’exparella, fins a cinc, mentre que la defensa ha sol·licitat l’absolució o, alternativament, tres mesos de presó. El debat jurídic és si la dona va tenir coneixement o no que el 17 de febrer del 2020 la jutge de família va acordar l’entrega dels menors i si va abandonar casa seva com a maniobra dilatòria.

Aquiles afirma que no va saber res de la resolució fins al 3 de març (se n’havien anat a Caldes de Malavella perquè ella i els seus fills es trobaven malament) i que l’endemà, com va poder comprovar EL PERIÓDICO in situ aquella jornada, va portar els menors al jutjat. La seva advocada també estava de baixa i, segons ha reconegut, no va obrir el correu electrònic fins aquell dia 3, quan va comunicar la decisió de la jutge a la seva clienta. La procuradora de l’acusada ha declarat que va rebre la interlocutòria aquell 17 de febrer, però que no l’hi va notificar a Aquiles i que va enviar un correu a l’advocada, tot i que no va rebre, afirma, «resposta d’haver-lo rebut». La querella contra la dona va ser presentada l’endemà, 18 de febrer.

La demora de 14 o 15 dies –depenent de si es compta des de la data de la interlocutòria o el que figura en la notificació oficial– és el que ha portat Aquiles al banc dels acusats. Un esglaó més en el seu calvari, que va començar quan va denunciar la que llavors era la seva parella per presumptament haver abusat sexualment del nen, que ara té 5 anys, i de la nena, de 7, quan estaven junts. El cas va ser arxivat per falta de proves. Apartir de llavors, tot se li va girar en contra.

Presumptes abusos

Notícies relacionades

La falsa síndrome d’alienació parental l’ha perseguit des d’aleshores. La seva advocada, Antonia Ortiz De Arcos, ha remarcat en el seu informe que Aquiles està acreditada com a víctima de violència institucional. «¿Si els seus dos fills li manifesten que han patit abusos sexuals què havia de fer? Doncs denunciar. Després els casos es van arxivar per falta de proves, però aquell febrer del 2017 encara estaven en curs», va insistir la lletrada. «Està en mans de vostra senyoria [referint-se al jutge] acabar amb aquesta violència institucional», ha afirmat la lletrada.

La fiscal, no obstant, argumenta que la dona, a fi d’evitar l’entrega dels petits, «va fugir» del seu domicili i «va actuar per sobre de la llei». Quan el 18 de febrer va anar a la vivenda , un equip de la DGAIA i els Mossos es van trobar el pis buit. L’exmarit d’Aquiles ha explicat que durant aquells 14 dies no sabia el parador dels seus fills, ni si es trobaven bé o malament. I fins i tot va creure que havien desaparegut. En aquells dies, ha assegurat, es publicaven notícies sobre la investigació contra l’Associació Infància Lliure, per presumptes denúncies falses. La fiscalia va arxivar el cas. Avui cinc advocades amb toga, membres de Mujeres Juristas i de Iacta Advocades, han presenciat el judici com a observadores.