Educació a Catalunya

Els professors no hauran d’acudir a les escoles la primera setmana de juliol

  • El curs escolar 2023-2024 començarà el 6 de setembre a Catalunya

  • Les escoles bressol municipals de Barcelona continuen sense data d’inici de curs

A1-173644305.jpg

A1-173644305.jpg / ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Finalment els professors no hauran d’acudir als seus centres de treball els quatre primers dies de juliol. En la reunió amb els sindicats feta aquest dijous, el Departament d’Educació ha fet marxa enrere en la proposta plantejada a l’última taula sindical de l’abril passat. La idea de la conselleria de fer treballar presencialment els professors la primera setmana de juliol tenia per objectiu, van explicar al seu dia, de donar-los temps per preparar el curs 2023-2024, ja que l’avanç de l’inici de curs [començarà el dia 6 de setembre en infantil primària i l’ESO] deixa només tres dies de marge al professorat per preparar el curs (aquest any el dia 1 de setembre cau en divendres).

«Utilitzarem altres eines [per organitzar el curs vinent] si és que cal», ha explicat la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, que, després de la reunió de la taula sindical que ha aprovat els documents d’organització i gestió de les escoles, ha insistit que el calendari serà el ja anunciat.

Gomà ha atribuït aquest canvi d’opinió al procés d’oposicions que hi ha en marxa fins a finals del 2024, en declaracions recollides per l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Aquest mes de juliol hi haurà 300 tribunals als centres educatius.

L’acord, ha prosseguit Gomà, «dona oxigen a unes escoles que estan molt sobrecarregades en un estiu complicat amb el procés d’estabilització de funcionaris més enorme que s’ha fet en la història, amb un concurs d’oposició amb més de 300 tribunals als centres». La secretària general d’Educació ha argumentat també que hi ha més de 35.000 persones opositants i els centres no tindran totes les plantilles estabilitzades a 1 de juliol.

El calendari

Notícies relacionades

El calendari escolar, doncs, serà el presentat a finals de març. Si bé infantil, primària i secundària començaran el dia 6 de setembre, l’alumnat d’educació postobligatòria (Formació Professional, Batxillerat i ensenyament professional d’arts plàstiques i disseny) ho farà una mica més tard: el 12 de setembre; i la resta d’estudis (escoles d’adults i escoles oficials d’idiomes), el 18 de setembre. 

El que encara no se sap és quan començaran les escoles bressol municipals de Barcelona. Just el dia abans que Educació fixés la data de la tornada al col·le, el 29 de març, hi va haver eleccions al comitè d’empresa de l’Ajuntament de Barcelona i encara no s’ha constituït de manera oficial ni la nova junta de personal ni el comitè d’empresa, cosa que està retardant les negociacions sindicals, imprescindibles per implementar un canvi al calendari que suposa un canvi en les condicions laborals de les treballadores. L’objectiu de l’Administració és començar el més pròxim possible a primària, però encara no hi ha pacte.