Educació a Catalunya

Aules inhabilitades per les goteres en plena sequera a una escola pública de Granollers

Una escola bressol a Barcelona: sense calefacció en plena onada de fred

Aules inhabilitades per les goteres en plena sequera a una escola pública de Granollers

CEDIDA A EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Buidar aigua cada vegada que plou és el pa de cada dia per a les mestres de l’Escola Lledoner de Granollers (el Vallès Oriental), inaugurada el 2005 i amb aquest problema des de només dos anys després, és a dir, des de fa 16 cursos. «El nostre objectiu principal és el benestar dels nens i les nenes, per això cada vegada que s’inunda una sala ens arremanguem i ho deixem tot llest tan ràpidament com podem nosaltres mateixes perquè els alumnes ho notin tan poc com es pugui. Potser ens equivoquem actuant així i hauríem de deixar-ho tot com ens ho trobem cada vegada que plou perquè s’adonessin de la gravetat de la situació», es planteja Lídia Pardo Canal, la implicada directora de l’escola, que té clar que la solució definitiva ha de passar per la impermeabilització urgent de tot l’edifici.

Aquest dimecres, 9 de maig, hi ha previsió de pluges i les famílies i les mestres ja pateixen. Des de l’Administració encara no han arreglat el sostre de l’aula d’EI-4 que es va desprendre amb les pluges –d’una intensitat mitjana, res de l’altre món– que van caure l’1 de maig. «Per sort va passar en dia festiu, quan l’escola estava buida, però l’ensurt encara el tenim», assenyala enfadada, dolguda i preocupada a parts iguals Txell Videll, membre del col·lectiu de famílies que s’ha mobilitzat per denunciar la situació.

«Tenim un grup d’EI-4 fent classe en un vestíbul on normalment es feien ‘ambients’, cosa que ara no poden fer, és clar; a més dels nens d’infantil dinant a l’aula, perquè el menjador és un altre dels espais afectats», afegeix Videll, que avança que les famílies han convocat una manifestació de protesta el dia 18 a la sortida de l’escola (dos quarts de cinc de la tarda) entre l’escola i la Porxada, l’emblemàtica plaça del consistori de la capital del Vallès Oriental. 

Farts de pedaços

Farts de pedaços«Encara no han arreglat els desperfectes de l’última pluja, tornarà a ploure i l’aigua sortirà d’alguna altra banda. Fa anys que l’únic que fan és posar pedaços davant l’emergència i ens hem plantat», diu Videll, que coincideix en el diagnòstic i els temors amb la transparent i sincera directora de l’escola.

Un dels problemes de l’escola és que l’edifici no és del Departament d’Educació, sinó del d'Infraestructures (a través d’una cessió de sòl de l’Ajuntament de Granollers). «Tenim tres interlocutors: l’edifici és d’Infraestructures, el contingut és d’Educació, i dels subministraments i petites reparacions se n’encarrega l’Ajuntament de Granollers», detalla Pardo Canal, i afegeix que, a més, Infrastructures té el manteniment subcontractat a l’empresa FCC.

Notícies relacionades

Malgrat que la directora ha rebut trucades de la Generalitat en què li asseguren que es prendran mesures com més aviat millor, els anys sumant pedaços –cada vegada que ha passat alguna cosa així han impermeabilitzat un tros de teulada, i s’ha traslladat així el problema d’un costat a l’altre– fan que es mostri prudent.

«El que necessitem són fets. El primer objectiu, per descomptat, és la seguretat dels nens i nenes, per això tenim aules tancades, però aquesta situació està afectant també en el camp pedagògic. No podem treballar en un edifici que no està en condicions. Com que tenim una classe al vestíbul habilitat per als ‘ambients’, fa una setmana que no en podem fer», exemplifica la directora.