Salut

Set de cada 10 catalans tenen alta sensibilitat solar i el 38,2% no es protegeix mai

La catalana que està a punt de tractar el càncer d’ulls sense provocar ceguesa

Els ulls humans poden ser immortals

Les ulleres de vidres de colors són el principal reclam per als joves.

Les ulleres de vidres de colors són el principal reclam per als joves.

2
Es llegeix en minuts
EFE

Set de cada 10 catalans tenen una alta sensibilitat solar, però el 38,2% no es protegeix mai o gairebé mai del sol, assenyala un estudi sobre el nivell de protecció solar que necessiten els ulls segons el grau de sensibilitat visual i l’estil de vida. L’informe, elaborat per l’associació d’utilitat pública Visió i Vida, de la mà del Fòrum d’Ulleres, Lents i Muntures i de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa, conclou també que com més gran és el grau d’intensitat solar de la zona on es resideix, més gran és el grau de sensibilitat visual dels seus ciutadans.

Tot i que la majoria (73,6%) dels ciutadans tenen un grau de sensibilitat 2 (normal), a les zones de més intensitat solar, com és Catalunya, l’impacte d’aquesta radiació en la salut visual dels ciutadans és més gran: el 72,7% dels catalans té una sensibilitat moderada o greu.

Catalunyaes troba en una zona 3 d’intensitat solar (4,2-4,6 kWh/m2), i el 24,7% dels catalans afirmen enlluernar-se sempre o molt sovint, mentre que el 15,9% dels seus habitants tenen afeccions ull-pell que poden agreujar-se per l’impacte de la radiació solar, segons ha evidenciat l’estudi.

A Espanya una de cada tres persones (32,22%) que tenen afeccions ull-pell que poden agreujar-se amb l’exposició al sol continuen sense utilitzar sistemes de protecció solar, mentre que a Catalunya la mitjana és més alta (38,23%).

L’estudi també conclou que a les zones de menys intensitat solar hi ha més afeccions ull-pell. En el cas de Catalunya, s’observa que la ràtio de prevalença de cremades és molt alt: el 67,05% de ciutadans han tingut alguna vegada cremades ull-pell derivades de la radiació UV.

Entre els més grans de 66 anys, s’observa una prevalença d’afeccions més gran ull-pell, que arriba a superar en gairebé 10 punts la dels més joves (27%), i gairebé la meitat de la ciutadania (47,58%) té antecedents de patologies oculars en la seva família.

Notícies relacionades

El president de Visió i Vida, Salvador Alsina, ha remarcat la necessitat de protegir bé la vista per prevenir danys. En aquest sentit, ha advertit que «tres de cada quatre ulleres de sol venudes és a través del top manta i el 50% de les ulleres que es troben al mercat són falsificacions». Alsina ha remarcat també les xifres de població que no es protegeixen els ulls: «Un 14,1% de persones no utilitzen ulleres de sol en la tercera edat, un 39,9% d’adults no es protegeixen i un 39,4% de menors, tampoc».

Aquest estudi s’ha elaborat a través de les respostes d’un miler d’usuaris del Test Visual d’Ulleres, una eina que t’assessora sobre les necessitats visuals per protegir-se de la radiació solar.