Consells

Al·lèrgia primaveral, ¿com afecta els nostres ulls?

L’al·lèrgia provoca sequedat ocular, ulls vermells, llagrimeig, picor als ulls, coïssor, sensació d’ardor i, fins i tot, visió borrosa

Al·lèrgia primaveral, ¿com afecta els nostres ulls?
3
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

La primavera és l’estació que associem al bon temps, als dies més llargs i al canvi d’hora. Però per a milions de persones suposa l’arribada d’una cosa no tan agradable: les al·lèrgies al pol·len. Segons la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica, entorn de vuit milions d’espanyols pateixen al·lèrgia a pòl·lens i experimenten símptomes a la primavera. Les persones al·lèrgiques a aquests granits produïts per les plantes els perceben com a nocius, cosa que fa que el seu cos generi una resposta del sistema immune i produeixi, entre altres substàncies químiques, la histamina, que provoca llagrimeig, esternuts, conjuntivitis, rinitis, dificultat respiratòria i altres símptomes típics de l’al·lèrgia.

Les al·lèrgies de primavera afecten les vies respiratòries, però ¿com afecten els ulls? Els símptomes més comuns són la denominada conjuntivitis al·lèrgica, que és una inflamació que afecta la membrana mucosa que cobreix la part posterior de la parpella i la part anterior del globus ocular. L’al·lèrgia provoca sequedat ocular, ulls vermells, llagrimeig, picor als ulls, coïssor, sensació d’ardor i, fins i tot, visió borrosa. Tot i que l’al·lèrgia per si mateixa és difícil d’evitar, els experts de General Optica ens donen uns consells per intentar alleujar-ne els símptomes:

  • Exposar-se al pol·len el mínim

Cal procurar exposar-se al pol·len el mínim. Tot i que això és fàcil dir, és més difícil de fer, perquè hi ha vegades que no es pot evitar. Els parcs i llocs amb més plantes són les zones que més concentració de pol·len tenen i les que hauríem d’evitar. A més, a l’hora de sortir de casa, és millor fer-ho a la tarda, perquè descendeix el nivell de pol·len a l’aire.

  • Protegir-se al sortir al carrer

Com que és complicat no sortir al carrer, el millor que podem fer és protegir-nos, i per això és convenient que utilitzem ulleres de sol, per protegir els ulls; com més grans millor, així estarem més protegits. Per a aquesta època de l’any són ideals les ulleres que tapen el lateral dels ulls. També és recomanable utilitzar mascaretes els dies de més pol·linització.

  • Dutxar-se al tornar a casa

Els dies amb més concentració de pol·len és convenient dutxar-se a l’arribar a casa per eliminar el pol·len que s’hagi pogut acumular al cos i als cabells, i rentar la roba que s’ha utilitzat.

  • Estendre la roba a l’interior

Una vegada que s’ha rentat la roba és important no estendre-la a l’exterior, ja que es podria tornar a omplir de pol·len. Si es pot, és millor estendre la roba a l’interior de la vivenda.

  • Mantenir les finestres de casa tancades

Per intentar que el pol·len afecti el mínim és important mantenir les finestres de casa tancades, especialment quan fa vent. Amb deu minuts n’hi ha prou per ventilar la casa i les millors hores del dia són abans de l’alba, al finalitzar la tarda i les primeres hores de la nit, que és quan menys concentració de pol·len hi ha.

  • Netejar la casa més sovint

Un altre remei per mantenir el pol·len allunyat és netejar la casa el màxim possible. L’ideal és utilitzar draps humits, perquè atrapen millor el pol·len.

  • Utilitzar filtres a la vivenda

Hi ha filtres especials per al pol·len que es poden posar a l’aire condicionat per tenir la vivenda ben neta; a més, també es poden utilitzar màquines purificadores d’aire.

  • No fregar-se els ulls

És molt important no tocar-se o fregar-se els ulls, especialment si ja es tenen símptomes d’al·lèrgia, ja que l’únic que s’aconsegueix és irritar-los més i augmenten les possibilitats de contraure algun tipus d’infecció. Si utilitzem lents de contacte, hem de mantenir uns hàbits de neteja correcta i seguir les instruccions del nostre òptic de confiança.

  • Alleujar la picor

Notícies relacionades

Es poden utilitzar compreses fredes per alleujar la picor i la inflor dels ulls i llàgrimes artificials perquè els ulls estiguin hidratats i evitar que s’eixuguin. A més, les llàgrimes artificials ajuden a netejar qualsevol al·lergogen que hi hagi a l’ull i alleugen la irritació.

  • Acudir a un professional

Hi ha diverses medicines que poden alleujar els símptomes de les al·lèrgies, però sempre cal consultar a l’al·lergòleg quina és la idònia per a cada un en funció del tipus i la intensitat de la nostra al·lèrgia.