Judici a l’Audiència de Barcelona

Un jurat decidirà sobre el brutal assassinat masclista del dia de Reis del 2020 a Esplugues

  • La fiscalia demana presó permanent revisable a l’acusat de matar la seva ex i la seva filla a Esplugues

Un jurat decidirà sobre el brutal assassinat masclista del dia de Reis del 2020 a Esplugues

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Va ser el dia de Reis. Va ser el primer assassinat masclista del 2020 a Espanya. Els investigadors dels Mossos d’Esquadra es van quedar impactats per la violència amb la qual el processat Rubén Darío C. M., de 30 anys, va atacar la seva parella, M. L., i la seva filla de 3 anys mentre dormien al domicili que compartien a Esplugues de Llobregat. L’acusat s’asseurà a partir d’aquest dijous davant el jurat en una sala de l’Audiència de Barcelona. La fiscalia li reclama una pena de presó permanent revisable per matar la menor i una altra condemna de 34 anys de presó per acabar amb la vida de la seva parella, a qui maltractava habitualment i a qui envaïa la intimitat, ja que habitualment li mirava el telèfon mòbil sense cap permís.

L’acusat i la víctima van ser parella diversos anys i fruit d’això va néixer la seva filla. L’infern que va patir la dona va començar l’agost del 2019, quan va comunicar a l’acusat la seva intenció de posar fi a la seva relació sentimental. A partir d’aquell moment, i «sense assumir aquesta decisió», el processat, «amb conscient menyspreu a la lliure determinació» de la seva companya, va començar a «mostrar actituds de control i possessió cap a ella» i la va sotmetre a «una dinàmica de continus retrets, insults, seguiments, vigilàncies i, fins i tot, atacs de tipus físic i psíquic». 

L’imputat presumptament va atacar en alguna ocasió la dona, de 28 anys, sense que constin lesions o assistència mèdica, i a principis de desembre del 2019 va enviar «missatges de WhatsApp que contenien diferents retrets i insults, i, entre altres coses, deien textualment: «t’has embolicat amb el X», «ets del pitjor que hi ha», «ens has decebut moltíssim, a mi, a la teva filla, a qui suposadament estimes», «ets superpatètica», «ja sé que hi ha més tios», «i això és el que més em mata», «ets horrible». Dins d’aquesta vigilància i control, l’acusat va entrar diverses vegades «al contingut del seu telèfon mòbil i en les seves comunicacions íntimes i reservades».

Fins a 52 lesions

Notícies relacionades

En una d’aquestes ocasions, la matinada del 5 a 6 de gener del 2020, l’acusat va tornar a accedir al telèfon i va detectar que ella «estava parlant amb un altre home i això li va provocar gelosia i un gran enuig». Per això, va aprofitar que la mare i la filla dormien juntes per atacar-les amb un ganivet i matar-les. A la seva parella li va provocar 52 lesions al coll, al tòrax, a la cara i al cap. El fiscal assenyala que ella no va poder defensar-se de l’atac amb arma blanca ja que estava adormida: «La víctima es trobava desprevinguda en la tranquil·litat del seu domicili i confiada per la seva relació prèvia amb l’acusat, sense que que hi hagués cap altra persona adulta en aquest espai tancat que pogués prestar-li auxili. Per aquesta raó l’acusat va poder donar-li mort sense risc per a la seva persona».

La fiscalia precisa en el seu escrit d’acusació provisional que el processat va ocasionar a la seva parella «un gran patiment a conseqüència del gran nombre de lesions que li va produir i les zones del cos que va dirigir el seu atac, algunes, principalment les situades a la seva cara, innecessàries per causar-li la mort, a la qual cosa s’afegeix l’espant i el patiment moral de la dona, a l’adonar-se de la presència de la filla menor i la seva impossibilitat de protegir-la davant un atac de l’acusat». En aquest sentit, la nena va morir d’una ferida amb arma blanca que li va perforar el coll.