Salut i medi ambient

Les oenagés denuncien el fracàs del pla de la UE per eliminar substàncies químiques nocives

Més de 150 entitats consideren que el full de ruta dissenyat per la Comissió Europea no ha complert el que va prometre fa un any

  • Europa conclou que el bisfenol A dels envasos dels aliments és «un risc per a la salut»

  • ¿Què són les PFAS, els contaminants eterns que ens enverinen?

Les oenagés denuncien el fracàs del pla de la UE per eliminar substàncies químiques nocives
3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Fa just un any que la Comissió Europea va posar en marxa el seu full de ruta per eliminar les substàncies químiques més perilloses per a la salut i el medi ambient del mercat europeu però el pla, segons l’Oficina Europea de Medi Ambient (EEB en les seves sigles en anglès), una xarxa que reuneix més de 150 organitzacions mediambientals ciutadanes, ha resultat un fracàs.

«El full de ruta de les restriccions no ha complert les seves promeses, tant en termes de velocitat com d’enfocament. Exactament un any després del seu llançament, s’han posat en marxa algunes noves restriccions d’acord amb el calendari, però està clar que moltes tenen un abast limitat i, per tant, no assoleixen el nivell d’ambició fixat», assenyalen en un informe publicat aquest dimarts.

A Europa, segons l’estudi, s’utilitzen unes 200.000 substàncies químiques, de les quals aproximadament el 70% són nocives per a la salut o el medi ambient. Fa just un any, el 25 d’abril del 2022, la Comissió Europea va llançar una iniciativa per «desintoxicar» el continent europeu i restringir-ne l’ús. Es tractava de prohibir substàncies que es troben en productes de consum, com els anomenats ‘retardants de flama’, freqüentment relacionats amb malalties com el càncer; tots els bisfenols, que poden afectar greument la fertilitat humana i que afecten diàriament la majoria dels europeus; i totes les «substàncies químiques per sempre» no essencials PFAS. La idea també és prohibir al voltant de 2.000 substàncies químiques nocives que encara es troben en bolquers, xumets i productes de puericultura. 

En total, el full de ruta aspira a prohibir fins a 7.000 substàncies químiques d’aquí al 2030, «cosa que suposaria un enorme avanç respecte a les aproximadament 2.000 que la UE ha eliminat progressivament en els últims 14 anys, més que cap altra regió del món», afirma l’EEB. El problema és que una cosa són les intencions i una altra els fets, i l’anàlisi de progressos elaborada per membres dels grups ecologistes ClientEarth i l’EEB mostra un resultat molt diferent. 

Fins ara, s’han presentat prohibicions de 14 grups químics. Dues d’aquestes, segons les oenagés, «prou» fortes i àmplies per impedir que es produeixin la majoria dels danys. Onze grups més cobreixen, no obstant, només un petit nombre de substàncies químiques o els seus usos, «cosa que permet que continuï la gran majoria de la contaminació i els seus impactes», mentre que un altre grup és redundant. La majoria dels expedients són esborranys i encara podrien reforçar-se, però en el seu estat actual, centenars de milers de tones de substàncies tòxiques a l’any escaparan a les prohibicions», vaticinen.

Pressió de la indústria

Les oenagés denuncien que, d’acord amb els plans, només es restringirien cinc dels 148 bisfenols, cosa que deixaria sense controlar-ne dotzenes «que se sap que perjudiquen els éssers humans», mentre que «la majoria dels usos del controvertit BPA» continuarien. «En general, els avanços han sigut lents, amb terminis legals incomplerts en gairebé tots els casos, de vegades durant anys, i exempcions proposades de fins a 12 anys, cosa que crea unes ‘vacances normatives’ efectives», denuncia l’informe que culpa de la falta d’avanços la pressió que exerceix la indústria química, el quart sector industrial més potent de la UE, i la falta de «lideratge» dels responsables de la Comissió Europea ja que el marc legal actual permet «tota mena de prohibicions» tot i que la implementació per part de Brussel·les «ho fa difícil a la pràctica».

Notícies relacionades

«Durant anys, hem sigut testimonis del fracàs de l’enfocament poc sistemàtic de la UE respecte a les prohibicions de substàncies químiques. Aquest enfocament significa que les persones i el nostre medi ambient no estan protegits contra les substàncies químiques més nocives», apunta Hélène Duguy, assessora jurídica i política de ClientEarth, que reclama canvis ja.

I el mateix fa la subdirectora de política de substàncies químiques de l’EEB, Dolores Romero. «Hem sobrepassat els límits de la contaminació química. El nostre medi ambient, l’aigua potable, els aliments, les nostres llars i possessions inclouen volums cada vegada més grans de substàncies químiques sintètiques perilloses relacionades amb al·lèrgies, malalties i infertilitat, tant en els éssers humans com al món natural. Europa té una visió inspiradora d’un futur sense tòxics. ¿Són paraules buides?», es pregunta.