Seguretat alimentària

Europa conclou que el bisfenol A dels envasos dels aliments és «un risc per a la salut»

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària avisa que part d’aquesta substància química pot migrar dels recipients al menjar

Europa conclou que el bisfenol A dels envasos dels aliments és «un risc per a la salut»
2
Es llegeix en minuts
EP

L’exposició alimentària al bisfenol A (BPA) constitueix «un risc per a la salut» dels consumidors de tots els grups d’edat, segons les conclusions dels experts científics de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les seves sigles en anglès).

El bisfenol A és una substància química que s’utilitza en combinació amb altres substàncies per fabricar plàstics i resines. S’utilitza, per exemple, en plàstics de policarbonat, un tipus de plàstic transparent i rígid que s’utilitza per fabricar dispensadors d’aigua, recipients d’emmagatzematge d’aliments i ampolles de begudes reutilitzables.

També s’utilitza per produir resines epoxídicques utilitzades per fabricar recobriments protectors i làmines per a llaunes i botes de begudes i aliments.

Segons han advertit els científics de l’EFSA, les substàncies químiques com el BPA utilitzades en contenidors de productes alimentaris «poden migrar en quantitats molt petites als aliments i begudes que contenen».

En concret, els científics de l’EFSA han examinat «amb gran detall» la seguretat del BPA durant els anys transcorreguts des de la seva primera avaluació completa del risc de la substància el 2006. Per a aquesta nova reavaluació, han examinat una «gran quantitat de publicacions científiques», incloent-hi més de 800 nous estudis publicats des de gener del 2013.

«En els estudis hem observat un increment percentual d’un tipus de glòbul blanc, denominat T helper, a la melsa. Exerceixen un paper essencial als nostres mecanismes immunitaris cel·lulars i un increment d’aquest tipus podria donar lloc al desenvolupament d’inflamació pulmonar al·lèrgica i trastorns autoimmunes», segons ha esgrimit el president de la Comissió Tècnica de Materials en contacte amb Aliments, Enzims i Auxiliars Tecnològics de l’EFSA, Claude Lambré.

Altres efectes

Els experts de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària també han tingut en compte altres efectes potencialment nocius per a la salut en «el sisteme reproductiu, de desenvolupament i metabòlic que es van detectar en l’avaluació del risc».

En comparació amb la seva avaluació anterior del 2015, l’EFSA ha reduït «significativament» la ingesta diària tolerable de BPA, la quantitat que pot ingerir-se diàriament al llarg de tota la vida sense presentar un risc apreciable per a la salut.

El 2015, els experts van establir una ingesta diària tolerable temporal a causa de les «incerteses» de les proves davant la necessitat de «dades addicionals» sobre els efectes toxicològics del BPA.

Ingesta diària

Ara els científics de l’EFSA han establert una ingesta diària tolerable de 0,2 nanograms (0,2 mil milionèsimes de gram) per quilogram de pes corporal al dia, en comparació amb el nivell temporal que estava vigent fins ara de 4 micrograms (4 milionèsimes de gram) per quilogram de pes corporal al dia. Això suposa que la ingesta diària tolerable establerta ara és «al voltant de 20.000 vegades menor».

Notícies relacionades

Els experts de l’EFSA han conclòs que les persones de tots els grups d’edat amb una exposició mitjana i elevada al BPA superaven la nova ingesta diària tolerable, cosa que suposa «un motiu d’inquietud en matèria de salut».

Després d’aquest informe, la Comissió Europea i els representants dels estats membre seran els responsables d’establir límits a la quantitat d’aquesta substància química. Aquest assessorament científic servirà de base per als debats entre els legisladors.