Protecció mediambiental

Brussel·les avisa Andalusia que la llei de Doñana va «en sentit contrari» al TJUE

La Junta carrega contra les «desqualificacions» i «insults» del Govern de Pedro Sánchez, que amenaça d’acudir al Tribunal Constitucional

Brussel·les avisa Andalusia que la llei de Doñana va «en sentit contrari» al TJUE
4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La reunió sol·licitada per la Junta d’Andalusia al comissari de medi ambient, Virginijus Sinkevicius, per donar explicacions sobre la proposició de llei que regularitzarà i ampliarà la zona regable al nord del parc nacional de Doñana s’ha saldat aquest dilluns amb una nova galleda d’aigua freda al Govern de Moreno Bonilla. A la Comissió Europea no li han convençut les explicacions del conseller de medi ambient Ramón Fernández-Pacheco i ha reiterat que està «profundament preocupada» per la legislació andalusa i que complir la sentència del Tribunal de Justícia de la UE del 2021 és una prioritat. «Si s’adopta tal com s’ha proposat, podria degradar l’aiguamoll protegit de Doñana, un dels més grans d’Europa i de summa importància per a la coherència de la Xarxa Natura 2000», ha explicat un portaveu comunitari, Adalbert Jahnz, sobre el reiterat missatge traslladat per Sinkevicius en persona al conseller.

Segons Brussel·les, les mesures adoptades fins ara per Espanya per complir sentència del Tribunal de Justícia de la UE del 24 de juny del 2021, que va condemnar Espanya per no respectar la directiva marc de l’aigua i la directiva d’hàbitats a l’aiguamoll, «no són suficients», fins i tot sense comptar amb el probable impacte negatiu de la legislació proposada, que sembla anar en la direcció contrària, afirma la Comissió. Una anàlisi que l’Executiu comunitari ja va traslladar en una carta enviada el 31 de gener del 2022 i en l’enviada el 20 de març passat.

«Existeixen proves sòlides que l’agricultura intensiva i els complexos turístics pròxims estan relacionats amb la dessecació o la reducció de les basses en tot Doñana, que demostra que els nivells actuals d’explotació de les aigües subterrànies són insostenibles i requereixen mesures urgents per controlar les extraccions», avisen les mateixes fonts que han reiterat també que el projecte de llei promogut pel PP i Vox el que fa és crear «un marc jurídic favorable per al reconeixement de drets d’ús d’aigües pluvials i drets d’ús d’aigües superficials que se sumarien a la pressió excessiva sobre les ja sobreexplotades masses d’aigua subterrània». 

Estrès hídric

Durant la trobada, a la seu de l’Executiu comunitari, Sinkevicius ha indicat que Brussel·les és conscient de la importància del regadiu per a l’economia local. Però ha reiterat que la legislació de la UE exigeix un ús sostenible de l’aigua i la conservació dels espais protegits, en benefici de tots els usuaris de l’aigua i de tots els usuaris dels serveis ecosistèmics, «especialment en l’actual clima de greu estrès hídric». De fet, el comissari ha recordat que no ha plogut a la meitat sud d’Espanya en el període comprès entre l’1 i el 17 d’abril, segons les dades del servei meteorològic espanyol Aemet. 

«Els valors naturals excepcionals de Doñana han de preservar-se, ja que són importants per a Andalusia, Espanya i la UE en el seu conjunt. Un deteriorament més gran de l’estat de les masses d’aigua subterrània pot tenir efectes desastrosos per a la conservació dels fràgils ecosistemes dels aiguamolls de Doñana, que és un dels punts calents de biodiversitat de la UE», argumenta la Comissió. A partir d’ara, la direcció general de medi ambient el que farà és «avaluar acuradament» els aclariments enviats tant pel Govern espanyol la setmana passada com per la Junta d’Andalusia. En aquesta ocasió, Brussel·les no ha anat més lluny però en les últimes setmanes ja havia indicat que si no es protegeix Doñana hi podria haver multes.

Crítiques del PP al Govern

«He tingut l’oportunitat d’explicar-li que es tracta d’una proposició de llei que en absolut perjudica l’aqüífer de Doñana [...] En absolut amnistia a cap dels infractors», ha assegurat per la seva banda el polític popular després de la trobada, afegint que el pla «ve a solucionar problemes amb aigües «que vindrien sempre en superfície, a través d’un transvasament que el govern d’Espanya va prometre i va comprometre per llei l’any 2018 i la infraestructura del qual ni tan sols han començat».

Notícies relacionades

Fernández-Pacheco ha aprofitat una breu compareixença a Brussel·les per agrair el comissari per haver-los «donat per primera vegada l’oportunitat d’explicar personalment el text», una cosa que, segons ha criticat, no ha fet el Govern d’Espanya. «La mateixa reunió l’estem sol·licitant des del mes de novembre al secretari d’Estat de medi ambient, a la vicepresidenta (Teresa) Ribera i fins ara mai s’han volgut asseure amb nosaltres per des d’un punt de vista tècnic i rigorós poder abordar no només aquesta proposició de llei sinó també tot el que concerneix aquesta joia de la natura que tenim la sort de tenir a Andalusia que és Doñana», ha dit. «Davant aquesta falta de diàleg, només hem trobat insults, desqualificació i un absolut abandó del que entenc ha de ser la bona política», ha carregat.

Segons Fernández-Pacheco, el comissari li ha expressat la seva preocupació pel compliment de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) del juny del 2021, que va condemnar Espanya per incomplir les obligacions imposades per la directiva marc de l’aigua i la directiva d’hàbitats a l’aiguamoll andalús, i s’ha compromès a analitzar els «arguments» de la Junta. «Ha dit que estudiarà i analitzar les propostes que li hem fet en la reunió i que seguim amb tots els cursos oberts com ha de ser», ha afegit sense aclarir si el comissari ha demanat canvis o la retirada del projecte.