Sequera a Catalunya

Sequera extrema: El canal d’Urgell avança el final de la campanya de reg per primera vegada en la seva història

Els regants tancaran dimarts l’aigua a 70.000 hectàrees agrícoles

Els agricultors del delta de l’Ebre aborden la temporada d’arròs amb la meitat de l’aigua habitual

  • Onades de calor, sequeres... Europa alerta de «canvis alarmants» en el clima

  • Modificació artificial del temps: ¿de veritat es pot alterar la pluja?

Sequera extrema: El canal d’Urgell avança el final de la campanya de reg per primera vegada en la seva història

ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple de la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants del canal d’Urgell (Lleida) ha acordat el tancament de la campanya de regadiu per dimarts, 25 d’abril, abans del previst, a causa de la falta de pluges i al fet que les reserves del sistema Oliana-Rialb estan al mínim.

Així, a partir de dimarts es quedaran sense reg 70.000 hectàrees agrícoles al Pla de Lleida per la sequera, segons han explicat fonts de l’entitat, que ja han avançat que la mesura provocarà pèrdues en els cereals d’hivern i en el 100% dels arbres fruiters.

El president del Canal, Amadeu Ros, ha assegurat que és la primera vegada en la història d’aquesta infraestructura, en funcionament des del 1862, que es pren una mesura tan dràstica que suposa tallar el reg quan fa només un mes que es va obrir el canal.

La setmana passada, la Comunitat de Regants ja va decidir reduir la dotació de reg de 27 a 23 metres cúbics per segon, a fi de garantir els cultius d’ordi i blat. «La falta de pluges i la consegüent reserva sota mínims dels pantans d’Oliana i Rialp han obligat els regants a prendre aquesta dràstica mesura només un mes després d’obrir el canal», han explicat des de l’entitat.

Només es garantirà l’aigua per als proveïments i la supervivència dels arbres, i el director general de la comunitat, Xavier Díaz, ha insistit en la necessitat de no sembrar collites d’estiu, ja que la situació podria acabar en «pèrdues milionàries».

La setmana vinent es farà una reunió de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que ha de debatre la sol·licitud de la declaració de zona catastròfica, cosa que permetria «posar en marxa el mecanisme necessari per demanar les compensacions econòmiques permanents».

Els regants han demanat als ajuntaments de la zona que siguin responsables en la gestió de les reserves d’aigua, ja que amb «el canal principal tancat s’haurà d’assegurar el proveïment de la població en primer terme».

Campanya de l’arròs

Notícies relacionades

Per la seva banda, els agricultors del delta de l’Ebre es disposen a iniciar la campanya de l’arròs amb la meitat de l’aigua de reg de l’habitual, seguint les instruccions de la CHE. Per ara, els regants de l’esquerra del riu mantenen els plans d’obrir l’aigua del canal el 28 d’abril, mentre que els de la dreta decidiran la data en els pròxims dies ja que estudien com ajustar-se a aquesta ordre de regar amb la meitat de l’aigua. «Amb la meitat de l’aigua, només arribaríem a juny», ha advertit el seu president, Manel Ferré.

La junta de govern de la Comunitat de Regants del Dreta de l’Ebre es reunirà aquest divendres per analitzar la situació i buscar solucions a aquest insòlit escenari.