Resolució judicial

La Generalitat celebra amb prudència la sentència del TC sobre l’ús del català a l’escola

La Generalitat celebra amb prudència la sentència del TC sobre l’ús del català a l’escola

ACN / BLANCA BLAY

2
Es llegeix en minuts
ACN

El conseller d’Educació de la Generalitat, Josep González-Cambray, ha celebrat aquest dimarts la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que desestima íntegrament el recurs de Vox contra la ‘llei Celaá’ i evita fixar percentatges en l’ús del català i el castellà a les aules. Cambray ha demanat «màxima prudència» però espera que els pròxims pronunciaments que hagi de fer el tribunal «vagin en aquesta línia». «Es tracta d’una informació rellevant perquè ens ve a dir que defensa el contingut de la LOMLOE quant a l’ús del català als centres educatius», ha assenyalat el conseller.

«Vam fer una resposta de país, i ens dotem d’una nova llei a través del Parlament i un nou decret llei a través del Govern que ha fet inaplicable la sentència del 25%», va recordar, això va fer que el TSJC es dirigís al TC perquè es pronunciés, i avui tenim un primer pronunciament que fins ara no havia passat, ha exposat Cambray.

Sobre l’ús de la llengua castellana a les escoles, el TC ha recordat avui que la nova regulació «coforme amb la Constitució, garanteix el dret a utilitzar el castellà i la cooficialitat de les llengües autonòmiques», i recorda que és «responsabilitat de l’Estat velar pel respecte als drets lingüístics». El document sosté que de la Constitució no deriva la fixació necessària per l’Estat d’una proporció d’ús del castellà en el sistema educatiu sinó «un patró d’equilibri o igualtat entre llengües» i «un dret efectiu a fer-les» servir, que no nega la llei recorreguda».

Victòria en els concerts

Notícies relacionades

El conseller també s’ha referit al posicionament del TC respecte als concerts a les escoles que segreguen per sexe. «Estem davant una victòria històrica», va asseverar, continuarem avançant en la decisió que prenem i no renovarem els concerts a les escoles que separen nens i nenes a les aules. «Intentem no renovar aquests concerts i van dir que això havia de sortir en alguna llei, vam forçar el PSOE per incorporar-lo a la LOMLOE i una vegada incorporat ens van dir que no era suficient. Avui tenim aquest aval jurídic», ha afirmat.

La sentència del TC recull que de la Constitució «deriva un model educatiu pluralista, però no tots els models educatius han de rebre ajudes ni han de tenir un dret subjectiu a la prestació pública». Així, assenyala que «el tribunal ha examinat si la prohibició de finançar públicament l’educació diferenciada és contrària a la igualtat d’alguns dels drets educatius i conclou que no ho és».