320 evacuats

El violent incendi procedent de França crema prop de 1.000 hectàrees i arriba al parc de l’Albera

Segueix l’última hora de l’incendi que afecta Portbou i la Catalunya Nord

El foc afecta 100 hectàrees de l’espai natural protegit i 43 dotacions dels Bombers treballen perquè no s’estengui

3
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

Un virulent incendi forestal es va desencadenar aquest diumenge sobre les 9.30 del matí al municipi francès de Cervera de la Marenda, a uns tres quilòmetres de la frontera amb Espanya, i a les 16.00 de la tarda va arribar al terme municipal de Portbou. Aquest dilluns al matí s’ha donat per estabilitzat i a la nit està previst que es controli.

El foc ha afectat fins a 930 hectàrees d’extensió entre França i Espanya, 96,73 dins l’Espai Natural Protegit de l’Albera.

En l’extinció del foc treballen 500 bombers francesos i des dels Bombers de la Generalitat han aportat 43 dotacions terrestres i 103 efectius humans per intentar frenar el front que ha envaït territori català.

L’alentiment de les flames a última hora de diumenge i l’augment de la humitat va ajudar que des de França el delegat del Govern del Departament del Pirineu Oriental, Rodrigue Furcy, assenyalés que l’incendi forestal estava «sota control» en territori gal.

En declaracions a la premsa, el cap d’Emergències dels Bombers de la regió de Girona, Jordi Martín, ha indicat que no creuen que el foc afecti el nucli del poble de Portbou i que esperen poder tenir-lo estabilitzat al llarg de dilluns.

Unes tasques d’estabilització del foc que s’han vist enormement dificultades per la tramuntana, fins al punt que ha impedit que els mitjans aeris poguessin treballar i només ha pogut sobrevolar la zona un helicòpter per encarregar-se de les tasques de comandament.

Segons el Servei Meterològic de Catalunya, la velocitat mitjana del vent va ser de 50 km/h, amb ratxes que van arribar als 90 km/h, tot i que progressivament va anar afluixant. S’espera que dilluns al matí el vent es reactivi i pugui arribar als 100 km/h.

Evacuacions i confinament

El foc i les columnes de fum s’han pogut veure des de quilòmetres de distància, des de Perpinyà fins al sud de l’Alt Empordà. El fum, juntament amb el canvi erràtic de la direcció del vent ha obligat a efectuar diverses evacuacions preventives de veïns de masies als afores del nucli urbà de Portbou. A última hora de la tarda d’ahir, amb la millora de la situació, se’ls va permetre tornar a casa.

Per la seva banda, a conseqüència del fum i les flames, la carretera nacional N-260, que connecta la localitat gironina amb França, es va tallar al trànsit igual que la seva homònima en territori gal, la D-914.

A conseqüència d’això, una vintena de persones, la majoria francesos que tornaven al seu país, es van veure obligades a acudir al centre cívic habilitat a Portbou per acollir tots els afectats per l’incendi, per posteriorment quedar a càrrec de la gendarmeria que s’havia d’encarregar de gestionar la tornada al seu país.

De la mateixa manera, la circulació de trens també es va veure afectada i des del migdia no circulen trens entre Catalunya i França, i el trànsit de la línia R11 està interromput.

A la banda francesa, els serveis d’emergència van evacuar 320 persones a Cervera de la Meranda i en van fer confinar 300 més, en una localitat de 1.500 habitants. Així mateix, l’ajuntament de la localitat va obrir el gimnàs per acollir les persones damnificades.

La temporada més seca des del 1959

Notícies relacionades

El Servei Meteorològic Nacional de França ha recordat que l’enclavament de l’incendi és una de les zones més afectades per la sequera que també pateix el país gal: entre el setembre i el març, el nivell de precipitacions es va reduir a la meitat en comparació amb l’habitual per a aquestes dates, segons Météo-France.

Al Pirineu Oriental, des que va començar el 2023 és la temporada més seca des del 1959, és a dir, des que es disposen de les primeres dades. Un escenari ideal perquè, com ha confirmat el Servei Meteorològic Nacional de França, el de Cervera de la Meranda s’hagi convertit en el pitjor foc forestal declarat des de començament d’any al país.