A la Franja de Ponent

Estabilitzat l’incendi que ha cremat 600 hectàrees a Catalunya i l’Aragó

  • El violent incendi del Rosselló arriba a Portbou i obliga a evacuar els primers veïns

  • ¿Què és un pirocúmul i quins efectes té sobre un incendi?

Estabilitzat l’incendi que ha cremat 600 hectàrees a Catalunya i l’Aragó

@bomberscat

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Bombers de Catalunya i Aragó han aconseguit aquest diumenge controlar l’incendi desencadenat el dia abans a la Franja de Ponent i que ha passat ràpidament a Catalunya. Mentrestant, aquest diumenge els efectius catalans estaven centrats a combatre un altre foc que ha entrat des de França fins a Portbou (Girona), cosa que ha obligat a desallotjar durant unes hores els veïns i tallar una carretera nacional i el trànsit ferroviari.

Els Bombers de la Generalitat han informat que l’incendi que va entrar des de l’Aragó a Catalunya pel municipi de la Granja d’Escarp (Lleida) està estabilitzat i «evoluciona favorablement». En el foc continuaven treballant 34 dotacions terrestres dels Bombers i un helicòpter del Govern, repassant el perímetre de la zona afectada pel foc.

El Govern d’Aragó ha incorporat a l’operatiu dues quadrilles terrestres, dues autobombes i un tècnic director d’extinció. Els Agents Rurals de la Generalitat, per la seva banda, després d’estudiar les imatges aèries preses a la zona han reajustat el càlcul d’hectàrees cremades, que quantifiquen en 138,67 en territori català, de les quals 12 corresponen a terreny agrícola i les altres a zona forestal.

Un incendi provocat pel transformador elèctric

Els alcaldes de la Granja d’Escarp i de Mails, Manuel Solé i David Masot, respectivament, han declarat a TV3 que l’incendi va començar en un transformador elèctric de Mequinensa (Saragossa) i han recordat que, fa 20 anys, un altre gran incendi forestal causat també per la línia elèctrica va afectar la mateixa zona.

Per la seva banda, el cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha dit aquest diumenge que, si al maig no plou, com solia ser habitual en el clima mediterrani, aquest estiu s’hauran d’afrontar els incendis forestals que es declarin amb una sequera acumulada, «en una situació que no s’havia vist mai» i que «serà nova» per aquest cos d’emergències.

Borrell ha sigut entrevistat aquest diumenge pel canal de televisió 3/24, i ha informat que l’incendi que crema entre Catalunya i Aragó ha ofert també fenòmens «estranys» per aquesta època de l’any, com un pirocúmul o salts de foc a un quilòmetre de distància de cara. «No són propis» del mes d’abril, ha puntualitzat.

L’incendi va començar a Mequinensa i va creuar el riu a causa del fort vent fins arribar a la comarca lleidatana del Segrià. Els Bombers van rebre l’avís a les 16.11 hores i van desplaçar-hi 40 dotacions, que van treballar en l’extinció amb els Bombers d’Aragó, segons va informar el cos.

Alertes Infocat i Vencat activades

Ahir el vent, que va bufar amb ratxes de fins a 70 quilòmetres per hora, va dificultar els treballs d’extinció del foc a l’impedir que els mitjans aeris hi poguessin actuar, va admetre l’alcalde de la Granja d’Escarp, Manel Solé. En aquest sentit, dos helicòpters s’hi incorporaran aquest diumenge al matí, han informat els Bombers en un comunicat.

Notícies relacionades

Protecció Civil manté activa la prealerta del pla especial d’emergències per incendis forestals (Infocat) pel perill alt i molt alt a les comarques de la meitat sud i el centre de Catalunya, així com a l’Empordà. En canvi, ja ha desactivat l’alerta del pla Ventcat per fortes ratxes de vent previstes sobretot a les comarques del Pirineu Oriental i l’Empordà.

Evacuada una ‘rave’ il·legal

Malgrat l’àmplia zona afectada per l’incendi, ahir no va ser necessari tallar cap carretera ni tampoc hi va haver vivendes i immobles afectats, va indicar el Departament d’Interior. No obstant, els Mossos d’Esquadra van evacuar una quarantena de participants d’una ‘rave’ il·legal que se celebrava a dos quilòmetres de l’origen del foc. A més, les autoritats van tancar els accessos a la zona, van informar fonts de la policia catalana a EFE. L’incendi no té relació amb la festa il·legal, d’acord amb les primeres investigacions i segons van aclarir les mateixes fonts i l’alcalde de la Granja d’Escarp.