Investigació en marxa

L’assegurança de l’avi electrocutat a Sabadell no va detectar que el seu electricista no tenia llicència

  • La companyia Homeserve assegura que el treballador havia superat els requisits que exigeix aquesta companyia als seus tècnics 

L’assegurança de l’avi electrocutat a Sabadell no va detectar que el seu electricista no tenia llicència
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’electricista de 34 anys detingut pels Mossos d’Esquadra després del nyap en un pis de Sabadell que va costar la vida a un avi de 88 anys, treballava sense llicència ni formació per a la companyia d’assegurances Homeserve. En declaracions a EL PERIÓDICO, l’empresa ha assegurat que l’investigat havia superat els requisits que exigeix Homeserve per contractar els seus tècnics. 

Aquest cas planteja l’interrogant de fins a quin punt les companyies d’assegurança, que en molts casos no accepten que el client triï el tècnic, sinó que l’assignen elles mateixes, prenen les mesures adequades per garantir que els professionals subcontractats estan qualificats. I el tècnic que aquesta companyia d’assegurances va enviar a reparar l’avaria que patia aquesta víctima de Sabadell no ho estava.

Descàrrega elèctrica

L’avi va morir d’una descàrrega elèctrica que va rebre mentre es dutxava al seu domicili el 13 de desembre del 2022, però Homeserve aclareix que no se’n va assabentar fins al 30 de març d’aquest any. Després de saber-ho, va revisar el cas i va comprovar que l’electricista investigat constava com un treballador que tenia la documentació en regla i que el servei que va realitzar l’1 de desembre a la residència de la víctima –dues setmanes abans de l’accident– no el va donar per «resolt». L’empresa remarca que està «col·laborant» amb els Mossos en l’esclariment del succés. 

4.000 professionals

Homeserve es presenta a la seva pàgina web com «l’empresa de confiança especialitzada en solucions per a la cura i el manteniment de la llar» i que compta «amb una xarxa de més de 4.000 professionals». El ‘pack electricitat’ que havia contractat l’avi costa poc més de 6 euros al mes i garanteix rebre al domicili l’assistència d’un d’aquests professionals per reparar avaries o urgències. És el que li va passar a aquest veí de Sabadell.

L’avi s’havia canviat la caldera i des d’aleshores patia talls de llum freqüentment perquè saltava el diferencial. La instal·lació tenia fugues de corrent i el diferencial, un sistema de protecció del quadro elèctric, tallava la llum per seguretat cada vegada que les detectava. La filla de l’home, conscient que el seu pare havia contractat aquest pack de Homeserve, va trucar a la companyia per solucionar l’avaria i aquesta li va enviar l’electricista investigat.

Aquest treballador, a qui els Mossos no només imputen un homicidi per imprudència, sinó també delictes de falsificació de document mercantil i intrusisme professional, va acudir a la casa però no va arreglar l’avaria. En lloc de buscar què provocava aquelles fugues de corrent elèctric, va fer un pont al quadro elèctric per inutilitzar el diferencial, que va deixar de detectar les fugues que, no obstant, continuaven produint-se. Això va passar l’1 de desembre. I el dia 13, mentre l’avi es dutxava, va rebre una descàrrega elèctrica que el va matar. 

Notícies relacionades

La filla, després de la mort violenta del seu pare, va explicar a la Unitat de Investigació dels Mossos de Sabadell que un electricista enviat per Homeserve havia reparat una avaria recentment. Els Bombers de la Generalitat, que també van acudir al domicili per l’electrocució, van avisar als policies que el quadro elèctric havia sigut manipulat. Els Mossos van enviar aquest quadro elèctric a la Direcció General d’Indústria de la Generalitat i els seus tècnics, després d’estudiar-lo, van respondre que algú havia fet un «pont» que havia deixat sense efecte el diferencial. 

El fals electricista va ser arrestat la setmana passada i ha quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.