Èxode vacacional

Uns 400.000 vehicles surten des d’avui de Barcelona, amb previsió de complicacions a l’AP-7

Entre diumenge i dilluns tornaran als seus domicilis uns 600.000, estima Trànsit

  • Operació sortida Setmana Santa 2023: última hora sobre el trànsit, retencions, talls i accidents, en directe

  • Un any sense peatges: els 7 punts febles de l’AP-7

  • MAPA INTERACTIU: Els punts amb més accidents i altres incidències de l’AP-7 

Uns 400.000 vehicles surten des d’avui de Barcelona, amb previsió de complicacions a l’AP-7

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
ACN

El Servei Català de Trànsit (SCT) demana «no abaixar la guàrdia en cap moment» aquesta Setmana Santa davant l’«alta mobilitat» que es preveu en els pròxims dies, tant en destinacions de platja com de muntanya. Principalment des d’entre aquest dijous i divendres: la subdirectora general de Gestió del Trànsit, Lourdes Puigbarraca, ha indicat que uns 380.000 vehicles sortiran de l’àrea metropolitana entre aquests dos dies i en tornaran uns 600.000 entre diumenge i dilluns.

La previsió és que les vies amb afectacions més importants siguin l’AP-7 i trams de l’A-2, la C-16, la C-17, la C-32, la C-65, la C-31 i l’N-340. Algunes vies tindran mesures especials, com limitacions de velocitat específiques o carrils addicionals per a l’operació tornada. Els Mossos d’Esquadra realitzaran 1.300 controls.

L’SCT i els Mossos d’Esquadra demanen, com és habitual, prudència a la carretera, tant en trajectes llargs com curts, davant l’elevada mobilitat en el que és la primera operació especial de trànsit de l’any.

«Cal estar sempre atents a la carretera, a la sortida, a la tornada i una vegada ja s’hagi arribat al lloc de destí», va afirmar el subcap de la Comissaria General de Mobilitat dels Mossos, l’intendent Vicenç Gasulla.

L’AP-7, la via que concentrarà més desplaçaments

La via en la qual es preveu que hi hagi més mobilitat és l’AP-7, on ha augmentat molt la circulació des que es van alliberar els peatges. Els desplaçaments es concentraran tant en el tram nord, a Hostalric, Sant Celoni i la Roca del Vallès, com al sud, a Castellbisbal, Martorell, Gelida i Sant Sadurní d’Anoia.

A més de l’AP-7, altres vies que podran registrar retencions són l’A-2 a Esparreguera; la C-16 entre Berga i Cercs; la C-17 a Parets i Ripoll; la C-32 a Sant Andreu de Llavaneres i Mataró; la C-65 i la C-31 a Platja d’Aro i la N-340 al Vendrell.

Trànsit preveu que els moments més complicats siguin aquest dijous, de les 14.00 hores fins a les 21.00 hores, i divendres al matí, quan s’espera que marxin prop de 400.000 vehicles de l’àrea metropolitana de Barcelona, una operació sortida que ja va començar el cap de setmana passat. Quant a l’operació tornada, amb uns 600.000 vehicles, començarà diumenge i s’allargarà durant tot el Dilluns de Pasqua, de les 12 del migdia fins a la mitjanit.

Carrils addicionals a l’operació tornada, velocitats específiques i altres mesures

Trànsit i Mossos desplegaran un dispositiu especial aquests dies amb mesures per garantir la seguretat viària i reduir les congestions. En total, seran més de 200 quilòmetres de mesures de regulació del trànsit.

Les més importants seran durant la tornada de diumenge i dilluns, amb tres carrils addicionals al sentit contrari a l’habitual: a l’AP-7 nord de Sant Celoni a Montornès del Vallès; a l’AP-7 sud de Vilafranca en Molins de Rei / B-23 i la C-32 a Sant Andreu de Llavaneres a Montgat / B-20.

També s’anul·laran carrils d’incorporació o inversió de prioritat de rotondes, en vies com la C-16, C-14, C-55, C-31, C-65 i N-II.

Més restriccions

Hi haurà altres restriccions que ja s’han començat a aplicar,com la reducció a 100 km/h a l’AP-7 entre Gelida i Martorell en sentit sud durant l’operació sortida (dijous 15 - 21.00 hores i divendres 9 - 14.00 hores) i en sentit nord diumenge i dilluns (15 - 22.00 hores). En aquest tram els camions han de circular per la dreta i no poden avançar. Aquesta és una mesura que es va començar a aplicar fa dos caps de setmana, amb controls de velocitat i d’ús dels carrils.

Notícies relacionades

També, en el tram de l’AP-7 de la Roca a Martorell els vehicles pesants hauran de circular pel carril dret, màxim a 80 km/h i no podran avançar dijous de 15.00 a 21.00 h, a més d’altres restriccions, com la prohibició que circulin per l’AP-7 entre Maçanet i l’Hospitalet de l’Infant (divendres 10-14 h, diumenge 17-22 h i dilluns 10-22 h).

Alguns punts de la xarxa viària estan en obres i aquests treballs, tot i que alguns s’aturen durant aquests dies, poden afectar la fluïdesa del trànsit (per exemple, AP-7 a Castellbisbal; C-15 d’Olèrdola a Torrelavit; C-17 de Mollet a Centelles, C-35 a Vilalba Sasserra i la C-59 a Caldes de Montbui, a Ripoll C-17 / N-260; N-II de Tordera a Maçanet; C-63 a Lloret de Mar; C-66 de Banyoles a Porqueres i C-14 a Artesa de Segre).