Delinqüència informàtica
Els Mossos bloquegen la web dels ciberdelinqüents que van atacar l’Hospital Clínic
La policia catalana ja havia bloquejat dos servidors utilitzats pels pirates informàtics després del ciberatac

Els Mossos d’Esquadra han aconseguit paralitzar la pàgina web a la qual els ciberdelinqüents del grup RansomHouse estaven filtrant part de les dades segrestades a l’Hospital Clínic de Barcelona, segons ha avançat el diari ‘Ara’. La policia catalana ja va explicar la setmana passada que miraria de bloquejar l’accés a aquest portal, allotjat en la ‘deep web’, i ha confirmat ara a EL PERIÓDICO que la seva missió ha sigut un èxit.
La matinada del 30 de març, els atacants del Clínic van començar a publicar dades «extremadament sensibles» d’empleats i pacients del centre hospitalari, però també de col·laboradors i proveïdors. Es tractava d’historials clínics, correus electrònics i els salaris d’alguns dels membres del personal. Amb aquest degoteig intenten forçar la Generalitat de Catalunya a pagar el rescat exigit de 4,5 milions de dòlars (4,2 milions d’euros), exigència que les autoritats han rebutjat.
Per bloquejar la comercialització d’aquestes dades, els Mossos han fet un ciberatac distribuït de denegació de servei (DDoS), un mètode que consisteix a dirigir una allau de peticions cap a un servidor informàtic per sobrepassar la seva capacitat de gestió i forçar el seu col·lapse. Això serveix perquè les pàgines web que depenen d’aquesta xarxa deixin de funcionar.
L’operació ha aconseguit aturar la filtració de les dades segrestades, segons els Mossos. No obstant, no han volgut donar detalls tècnics per no donar pistes a RansomHouse. Aquesta maniobra va en la mateixa línia que la que la policia catalana va fer poc després del ciberatac al Clínic, quan va bloquejar els dos servidors internacionals que els pirates informàtics utilitzaven.
‘Dark web’
RansomHouse va avisar la setmana passada a través del seu canal de Telegram que havia filtrat «entre tres i quatre gigues» dels 4,4 terabytes de dades segrestades al centre hospitalari català. Aquesta publicació s’ha fet a la seva pàgina en la ‘dark web’, un una internet fosca que no està indexada als cercadors majoritaris i a la qual es pot accedir a través de la xarxa Tor. Això suposaria tan sols l’1 de la informació bloquejada, segons va confirmar llavors el doctor Antoni Castells, director mèdic de l’Hospital Clínic.
Les autoritats entenen aquesta filtració de dades com una «prova de vida» que es mantindrà les pròximes setmanes. «Com que no donem resposta a l’extorsió, els pirates informàtics filtren dades de manera planificada», ha explicat Tomàs Roy, director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. L’agència ha confirmat a aquest diari que la continuació d’aquest degoteig d’informació dependrà de l’acció que ahir van portar a terme els Mossos.
- Drets laborals Renúncies per venjança: la tendència que més temen les empreses
- Cas Koldo L’Anaís, la «model» que va intentar amagar un disc dur d’Ábalos a la Guàrdia Civil: «Som amics. Amistat pura i dura»
- Pablo Gil, economista: "Això és el que has de fer per invertir si guanyes 1.000 euros al mes"
- Educació a Catalunya Els campus d'estiu universitaris per a estudiants d'ESO es multipliquen a Catalunya
- Bombers de la Generalitat Indignació interna a Bombers per la incorporació d’efectius en pràctiques per a Sant Joan
- El Corte Inglés guanya un 6,7% més el 2024, fins als 512 milions
- Espanya vol ajornar la implantació del preu de la llum cada 15 minuts
- Les companyies d’aliments malgasten 6,5 quilos de productes per tona
- Unai Sordo: «¿Avançament electoral? No malgastem l’opció d’arribar a la plena ocupació»
- L’advocada general de la UE avala la multa de 4.300 milions a Google