Alternatives de consum de nicotina

Suècia, a les portes de convertir-se en el primer país del món «lliure de fum»

  •  Només un 5,6% de la seva població fuma cigarrets convencionals gràcies a l’auge de les bosses de tabac oral ‘snus’, un producte prohibit a la resta de la UE

Suècia, a les portes de convertir-se en el primer país del món «lliure de fum»
4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

A l’entrar o sortir a través de qualsevol aeroport de Suècia, hi ha un estand que destaca a les botigues al costat de les prestatgeries amb colònies, paquets de tabac o dolços: l’apartat de ‘snus’, un producte desconegut per a la majoria d’europeus però que ha contribuït que el país nòrdic estigui a punt de convertir-se en el primer país del món a ser considerat «lliure de fum», etiqueta que l’OMS atorga als territoris en els quals menys d’un 5% de la seva població fuma cigarrets de combustió

La Unió Europea (UE) ha demanat als seus membres que es converteixin en països «lliures de fum» el 2040, però pot ser que Suècia arribi a aquest objectiu aquest mateix any, 17 anys abans, ja que actualment amb prou feines consumeix cigarrets convencionals un 5,6% de la població.

El motiu que explica aquests baixos índexs és que la majoria dels seus fumadors o bé han deixat el tabac o bé s’han passat al consum de snus, producte que es ven als països escandinaus des de fa anys i que ha anat guanyant adeptes a través del boca-orella i de les campanyes de les autoritats sanitàries en contra del tabac tradicional, segons explica Patrick Hildingsson, vicepresident de comunicació d’una de les empreses fabricants d’aquest producte, Swedish Match.

L’‘snus’ és un estimulant que normalment conté tabac i nicotina i que es consumeix per via oral. Són unes petites bossetes que s’introdueixen a prop de la geniva, sota el llavi i es deixen allà durant un temps, de manera que, al ser poroses, la nicotina es transporta a la resta del cos pel corrent sanguini. El tabac no es crema, no hi ha combustió ni fum, per la qual cosa és menys nociu per a la salut pròpia i aliena. 

De fet, un estudi realitzat per tres especialistes suecs, entre ells el doctor Delon Human, que ha sigut assessor de tres directors generals de l’OMS, indica que la incidència de càncer a Suècia és un 41% inferior a la mitjana europea, «cosa que equival a un 38% menys de morts». «En 24 dels 27 membres de la UE hi ha una taxa de mortalitat per tabaquisme el doble d’alta o més que a Suècia, que és un dels tres països amb menor nombre de morts per càncer de pulmó», destaca la investigació, que calcula que si altres països adoptessin les polítiques de «reducció de danys» del tabaquisme sueques «es podrien salvar 3,5 milions de vides a la UE».

Danys per a la salut

L’estratègia seguida per Suècia ha consistit a aplicar una legislació estricta contra el tabac tradicional i apostar per altres formes de consum de nicotina i tabac sense combustió, que són menys nocives per a la salut i, en conseqüència, estan gravades amb menys impostos. Però no són innòcues. Alguns estudis relacionen el consum de ‘snus’ amb danys a la cavitat bucal, més incidència de diabetis tipus 2 i alguns tumors, a més que és molt addictiu. «Cap dels productes lligats al tabac estan lliures de mal, però amb els cigarrets mors, amb les seves alternatives no», afirma el doctor Anders Milton, un altre dels autors de l’esmentat informe.

En qualsevol cas, la comercialització de ‘snus’ està prohibida en la resta de la UE, on sí que es venen bosses sense tabac però amb nicotina, tabac escalfat o cigarrets electrònics, que també han abraçat els suecs, fet que ha contribuït a reduir la taxa de fumadors tradicionals, segons l’informe. Un 12% de la població sueca ha provat el vapeig, cosa que ha provocat, juntament amb el consum de ‘snus’, que el percentatge de fumadors s’hagi reduït a la meitat, de l’11% que fumava el 2012 a aquest 5,6% del 2022. Una xifra 17 punts inferior a la mitjana de consum de la UE (28% el 2012 i 23% el 2020), segons destaquen els autors.

La situació a Espanya

Notícies relacionades

Igual com Suècia, altres països com Portugal, el Regne Unit o el Japó estan impulsant alternatives al tabac tradicional, com a via per reduir el consum dels nocius cigarrets convencionals. No obstant, és una estratègia amb detractors, ja que no són productes innocus per a la salut i tampoc ha transcorregut prou temps des de l’arribada dels vapejadors o altres productes per saber el seu perjudici a llarg termini, segons alerta bona part de la comunitat mèdica. A més, es corre el perill que es facin addictes a aquests productes persones no fumadores, especialment els joves.

Per això, a Espanya, el Ministeri de Sanitat va impulsar el 2019 una campanya en la qual equipara totes les formes de consumir nicotina sota el títol ‘el tabac, lliga i et mata’. No obstant, el Govern encara no ha aprovat un enduriment de la llei del tabac destinat, entre altres objectius, a imposar les mateixes restriccions a totes les formes de consum de nicotina. Una reforma legal que han promès fins a tres ministres consecutius de Sanitat però que cap Executiu acaba de portar a la pràctica. 

Temes:

Suècia Tabac