Reforma legal paralitzada

Les promeses incomplertes de tres ministres per endurir la llei del tabac

  • Carcedo, Illa i Darias han anunciat, successivament, la seva intenció d’endurir la llei del 2010, però el canvi legal no arriba ni hi ha un horitzó temporal d’aprovació

Un home fuma un cigarret a la terrassa d’un bar d’Atenes, ahir.

Un home fuma un cigarret a la terrassa d’un bar d’Atenes, ahir. / afp / louisa gouliamaki

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Catalunya ha anunciat que preveu prohibir fumar a les terrasses, a les marquesines d’autobusos i a les entrades d’escoles i centres sanitaris. L’administració regional s’avança així al Govern central, que planeja endurir la llei del tabac des de fa quatre anys, però que el canvi legal ni ha arribat ni se l’espera (en un futur immediat). De fet, han sigut tres els ministres de Sanitat que han anunciat la seva intenció d’ampliar la llei del tabac, que es va aprovar el 2005 i després va ser endurida, amb la prohibició de fumar a tots els bars i restaurants, l’any 2010.

En primer lloc, va manifestar la seva intenció de reformar la llei María Luisa Carcedo (ministra del 2018 al 2020), al plantejar el 2019 la necessitat d’alliberar de fum les terrasses dels bars i restaurants i incloure en la normativa els cigarrets electrònics i les noves maneres de consumir nicotina. L’anunci va venir motivat perquè, després de l’aprovació de la norma es va produir un lleuger descens en el nombre de fumadors, com sol passar cada vegada que s’aproven o amplien les lleis contra el tabac, però el 2017 el consum va experimentar un repunt (el consum diari va passar de 31% el 2009 al 34%).

I és que la llei espanyola va ser pionera a Europa a l’hora d’aclarir de fum bars, avions, centres de treballio discoteques. però en el dia d’avui s’ha quedat obsoleta i és una de les més laxes de l’entorn europeu en la protecció al fumador passiu, segons denuncien metges i societats científiques.

Les promeses d’Illa

Després de Carcedo, va arribar Salvador Illa (ministre del 2020 al 2021), que al principi del seu mandat va posar el tabac a la seva diana i va mantenir dues reunions amb el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), que aplega les 46 organitzacions més rellevants en la prevenció contra aquest hàbit, i es va veure fins i tot amb les tabaqueres, amb la intenció d’aprovar una normativa que ampliés els espais lliures de fum, equiparés totes les formes d’inhalar productes tòxics al cigarret convencional i revisés a l’alça la fiscalitat del tabac. No obstant, va arribar la pandèmia i els seus plans en aquest àmbit es van paralitzar completament.

La seva successora, Carolina Darias, que va prendre possessió el gener del 2021 després de la decisió de Pedro Sánchez que Illa fos el candidat del PSC en les eleccions catalanes, també es va centrar en els primers mesos en la lluita contra la pandèmia. Però a la tardor del 2021 el Ministeri de Sanitat va difondre que començava a «rescatar» temes pendents i va elaborar un esborrany del Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2021-2025, que va ser consultat amb les comunitats i les societats científiques en l’últim trimestre de l’any.

Les mesures concretes

El pla és molt ambiciós i contempla mesures en diverses direccions, que competeixen a diversos ministeris i que impliquen augmentar els impostos del tabac, equiparar tots els productes, ampliar els espais sense fum, l’empaquetament neutre dels paquets perquè no hi hagi marques visibles i ampliar el nombre de tractaments per deixar de fumar finançats pel sistema nacional de salut.

L’abril del 2022, el subdirector General de Promoció de la Salut i Prevenció de Ministeri, Jorge del Diego Salas, precisament en el Congrés anual del CNPT, va assegurar que «en les pròximes setmanes» hi hauria «bones notícies» sobre el pla integral, però que no podia donar una data exacta d’aprovació perquè faltava «un petit tràmit administratiu». L’alt càrrec de Sanitat va assegurar que la idea era vincular el pla a la modificació de la llei, perquè el primer serviria de «paraigua» a la reforma legal i tots dos es treballarien de «manera paral·lela».

Notícies relacionades

Però, cinc mesos després, no ha arribat un pla la vigència que hauria d’haver començat el 2021 i tampoc hi ha un horitzó temporal sobre la reforma legal. Fonts del Ministeri tan sols assenyalen que «es continua treballant a nivell tècnic des de diferents departaments del Ministeri de Sanitat i amb altres ministeris».

És tal la confusió i incertesa entorn d’aquest assumpte que s’ha especulat fins i tot amb la idea que com que Darias podria ser la candidata socialista a la presidència de les Canàries o a l’alcaldia de Las Palmas de Gran Canaria i a les illes la indústria tabaquera té molt pes, està retardant el pla per no incomodar el sector. «No sabem què passa, no es reuneix amb nosaltres ni contesta a les nostres peticions, diu que vol modificar la llei, però les seves accions van en sentit contrari, cosa que ens porta a desconfiar-hi», assegura Andrés Zamorano, president del CNPT.