Compromís Nacional per un Turisme Responsable

Per un nou model turístic més ètic i innovador

L’acord és fruit de la participació col·lectiva i d’un esforç de conciliació entre projectes i mirades de país molt diferents

Per un nou model turístic més ètic i innovador
2
Es llegeix en minuts

El Compromís Nacional per un Turisme Responsable és la resposta del sector turístic a un moment d’importants canvis i reptes. Amb aquest document es dota d’un quadern de ruta per anar a un nou model turístic compartit més sostenible, inclusiu i just. 

Aquest acord, impulsat per la Generalitat de Catalunya, és l’inici d’un procés de transformació col·lectiva cap a un turisme ambientalment responsable, socialment just, territorialment equilibrat, basat en la innovació i reconnectat amb els elements identitaris de Catalunya. El Compromís Nacional per un Turisme Responsable, presentat públicament pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia; el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, neix amb més de 120 adhesions d’entitats i associacions d’àmbits diversos.

Consens per garantir el benestar

En la seva intervenció, el cap de l’executiu català va destacar que el compromís és «fruit del consens» i va apostar per «avançar cap a un turisme encara més sostenible, més divers, més just socialment i més compartit territorialment», per «projectar tot el potencial que tenim a Catalunya, que garanteixi el benestar ciutadà i els recursos de l’entorn». 

Gairebé 15 milions de persones van visitar Catalunya el 2022, «xifres que demanen un model més sostenible a tots els nivells», va afirmar Pere Aragonès. I va insistir: «Cal treballar per maximitzar l’impacte positiu i corregir els impactes que no ens agraden». El conseller d’Empresa i Treball, per la seva banda, va afirmar que amb aquest acord es comença a treballar «per gestionar el present amb eficàcia i eficiència». «Però també per impulsar aquells canvis estructurals que creiem que el país necessita», va assegurar. I ho fem sempre a partir del diàleg, la mà oberta i la col·laboració amb els actors i agents representatius de cada àmbit».

El Compromís Nacional per un Turisme Responsable «és la resposta del sector a aquest context canviant; la meta que ens marca cap a on volem anar com a país en termes turístics els pròxims decennis, quin destí volem deixar als nostres fills i filles i quin ha de ser el valor que volem donar a la nostra indústria», va destacar la directora general de Turisme durant la presentació del pacte.

Tretze mesos de feina intensa

El Compromís, coordinat pel professor de la facultat de Turisme de la Universitat de Girona, José Antonio Donaire Benito, és fruit d’una intensa feina col·lectiva de 13 mesos per conciliar projectes i mirades del país molt diverses. Unes 700 persones han participat en l’elaboració d’aquest document per definir el nou model turístic que té com a objectiu final ser atractius per a les persones visitants i aportar beneficis i benestar al territori i la seva gent.

Notícies relacionades

Per afrontar els desafiaments contemporanis, el Compromís planteja 67 mesures en quatre grans àmbits: mediambiental (23), social (19), territorial (13) i el de la innovació (12). Aquest acord és l’eina per encarar els reptes actuals de manera conjunta i consensuada amb les administracions públiques, les empreses i la societat de bracet.

Per a més informació: empresa.gencat.cat/compromisturisme