Reproducció assistida

¿Què és la gestació subrogada?

A Espanya no és legal aquesta tècnica de reproducció assistida

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La gestació subrogada és una tècnica de reproducció assistida en la qual una dona gesta en el seu ventre el fill d’una altra persona, renunciant als drets propis d’una mare sobre el nadó una vegada nascut.

No exempta de polèmica, aquesta pràctica no pot portar-se a terme en territori espanyol a l’estar prohibida per l’article 10 de la llei 14/2006 sobre tècniques de reproducció humana assistida. A Espanya, la maternitat sempre li seria reconeguda a la dona que pareix.

Atenint-nos a la classificació més essencial d’aquesta tècnica podríem dir que la gestació subrogada pot ser parcial o gestacional i comercial o altruista.

Serà parcial quan la gestant sigui qui, a més del seu ventre, cedeixi els seus propis òvuls per a la fecundació, mentre que es qualifica com a gestacional o completa quan aquesta només actua com a portadora durant nou mesos de l’embrió fecundat d’una altra parella, de la qual seria fill biològic.

D’altra banda, si la gestant, bé sigui parcial o completa, rep una compensació econòmica a canvi de donar a llum el futur fill d’altres persones es considerarà que porta a terme una gestació subrogada comercial. En canvi, si no percep diners per això, més enllà potser de les despeses pròpies derivades de l’embaràs, es considerarà que la gestació subrogada és altruista.

Destinacions de gestació subrogada

Igual com a Espanya, són nombrosos els països en els quals la gestació subrogada està prohibida i, per aquesta mateixa raó, existeixen el que podríem denominar com destinacions de gestació subrogada. És a dir, països que sí que admeten aquesta pràctica i que, per tant, es converteixen en receptors internacionals de persones que recorren a aquesta tècnica per ser pares.

Els Estats Units i el Canadà, a Amèrica, així com Ucraïna, Rússia, Geòrgia i el Regne Unit, a Europa, serien, amb diferents matisos cada un, països destí. També a Austràlia és legal.

Entre totes aquestes destinacions, el més flexible és els Estats Units, que permeten l’accés a qualsevol persona o tipus de parella a qualsevol modalitat de gestació subrogada. El Canadà, en canvi, només contempla la legalitat de la gestació subrogada altruista.

A Europa, Ucraïna i Geòrgia només permeten l’accés a aquesta tècnica a parelles heterosexuals casades. Rússia, també té vetada aquesta opció a parelles homosexuals, si bé sí que admet que dones solteres recorrin a ella. A Grècia, des de l’any 2002, la que està permesa és només la gestació subrogada altruista, mentre que al Regne Unit és legal tot i que amb moltes restriccions: només l’altruista s’accepta i queden vetades les persones solteres, tret que siguin dones incapaces de gestar.

A Austràlia només l’altruista està permesa i per a parelles heterosexuals i homosexuals en segons quins estats. A més, la gestant té dret a decidir si vol quedar-se amb el nadó que porta al seu ventre una vegada que hagi nascut.

Finalment, es pot destacar que en llocs com Sud-àfrica, Tailàndia i l’Índia també és legal la gestació subrogada, tot i que només es permet a nacionals en els dos primers, mentre que a l’Índia també hi tindrien accés els ciutadans d’aquells països en els quals és legal.

Dificultats a l’hora de provar la filiació

Amb tot, aquelles persones nacionals de països en els quals la gestació subrogada no és legal i es desplacen a aquells altres en què sí que se’ls permet accedir-hi, hauran de tenir en compte que el més difícil de tot aquest procés pot ser aconseguir demostrar la filiació del nadó concebut a través de la tècnica esmentada al tornar al seu propi país.

Notícies relacionades

La filiació que s’estableix al lloc de naixement de la criatura no sol ser reconeguda, almenys directament. A Espanya, només si el procés s’ha realitzat als Estats Units resulta més fàcil la filiació, ja que la tornada al país d’origen es realitza amb una sentència judicial mitjançant la qual es reconeix legalment aquest vincle, una cosa que també fan els jutges canadencs.

Al contrari, per a nens gestats en destinacions com Ucraïna, Geòrgia i Rússia, els tribunals espanyols exigeixen que la gestant hagi renunciat expressament als seus drets de mare en favor del pare internacional, sempre que aquest sigui al seu torn el pare biològic. D’aquesta manera, aquest seria l’únic pare legal a Espanya, situació que canviaria si la seva presumpta parella volgués posteriorment adoptar el nen.