Educació sexual
Joves i desús del preservatiu: «Mai penses que pots agafar alguna cosa»
EL PERIÓDICO xerra amb un grup d’adolescents sobre prevenció sexual
El cost econòmic, el plaer presentista i la improvisació despunten com la tríada d’arguments que porten un gruix de joves i adolescents a no utilitzar el preservatiu. En una xerrada amb EL PERIÓDICO, un grup de joves confirmen el que ja apunten els últims estudis: que no prendre precaucions és la pràctica sexual de risc més estesa (Baròmetre Juvenil del Ministeri de Salut, 2021) i que, malgrat l’augment exponencial de les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS), hi ha menys preocupació per la prevenció en salut que per evitar els embarassos no desitjats. «Quan tens relacions mai penses que pots agafar alguna cosa», admet l’Ariadna, de 16 anys.
Les dades de l’enquesta de la Diputació de Barcelona sobre hàbits sexuals a alumnes de quart d’ESO ja apuntaven que només el 50% dels nois defensen que el preservatiu s’ha d’utilitzar sempre. «Sabem que la ‘marxa enrere’ és menys efectiva que el preservatiu, però ens preocupem més pel plaer que per la resta de coses», explica el Marc, de 16 anys. «Les meves amigues no n’utilitzen, diuen que dona més plaer fer-ho sense, després se’ls retarda la menstruació i es preocupen», afegeix la Marina, de 18 anys, que assegura que ella sempre s’ha negat a tenir relacions sense protecció: «No ho he fet per por, per res del món voldria quedar-me embarassada».
Despesa econòmica
Per la seva banda, l’Arnau, de 16 anys, apunta al factor econòmic. «Si mantens relacions amb la teva parella cada setmana, comprar condons suposa una despesa bastant elevada –assegura–. Si tens 35 anys i treballes t’ho pots permetre; nosaltres, amb 16, no». I pel Marc, el factor de l’espontaneïtat també hi té alguna cosa a veure: «Hi ha vegades que per motius econòmics no es pot, d’altres perquè t’agafa en un lloc on no en tens i, en lloc d’abstenir-te’n, ho fas sense». Afegeix que mantenir relacions sense protecció també «depèn molt de la confiança que tinguis amb l’altra persona». El seu company Arnau hi està d’acord: «Si és una relació esporàdica crec que estem més mentalitzats que cal utilitzar-lo; si hi ha confiança no ens ho pensem tant».
Insistir per utilitzar preservatiu
En una ocasió, confessa l’Arnau, s’ha trobat en la situació d’haver de convèncer una persona «de confiança», la seva exparella, per utilitzar-lo. Normalment utilitzaven preservatiu, un dia no en tenien i van decidir fer-ho sense. «Com que érem parella estable i feia temps que estàvem junts, vam començar a fer-ho sense condó, però vam tenir un ensurt, jo em vaig cagar i vaig haver d’insistir-li molt per tornar a utilitzar-lo», explica l’Arnau.
En general, no obstant, solen ser elles les que insisteixen a utilitzar preservatiu. En aquest sentit, el 67,9% de les adolescents es veuen «totalment capacitades» per convèncer la seva parella sexual d’utilitzar-lo, davant el 52,2% d’ells. Segons l’enquesta de la Diputació de Barcelona, aquests resultats es deuen al fet que elles solen ser les que es troben més vegades en situacions en què es veuen obligades a fer-ho. «Normalment som nosaltres les que convencem els nois per utilitzar condó, perquè ens podem quedar embarassades», assegura l’Ariadna.
Poca consciència davant les ITS
Les infeccions sexuals s’estan disparant: avui representen la segona causa de malaltia infecciosa a Europa, segons la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències. Aquest creixement afecta sobretot les dones, que segons l’Observatori de Salut Femenina Bloom, entre el 2012 i el 2019 han registrat un augment del 1.073% en malalties com la sífilis, la clamídia i la gonorrea. El problema és que, entre la generació Z, sembla que hi ha més preocupació pels embarassos no desitjats. «Jo tinc molt més present l’embaràs. Tinc més por de l’embaràs que de les infeccions. Un nadó no el podria mantenir; una malaltia es cura, ¿no?», reflexiona Marina.
Expliquen que «una persona de 16 anys dona més importància al fet de no quedar-se embarassada». ¿El motiu? «Si hi ha embaràs, has de recórrer als teus pares», diu el Marc (tot i que en realitat l’edat legal per avortar sense permís patern són els 16 anys). Els seus companys hi estan d’acord: ni els passa pel cap arribar a contraure una ITS. «Veiem impossible tenir una infecció, ens sembla una cosa d’adults», apunta l’Ariadna. En canvi, «l’embaràs sí que el tens present, sembla més probable».
Educació sexual, TikTok i «anar tard»
Notícies relacionadesLa resposta a la desinformació sempre és l’educació, en aquest cas, afectiva i sexual. La Marina critica el tipus de xerrades que es fan sobre aquest tema als instituts perquè són «massa teòriques» i «puntuals», raó per la qual diu que no recorda coses tan importants com la diferència entre els mètodes anticonceptius que protegeixen dels embarassos no desitjats dels que prevenen les infeccions. L’Arnau afegeix que el problema de l’educació que es dona als instituts és que «van tard» i es porta a terme quan «la meitat de la classe ja ha fet coses».
«Ens la van fer a quart d’ESO. Tu ara mires els alumnes de segon d’ESO i veus que tenen més activitat sexual que jo», explica l’Ariadna, i afegeix que «estaria molt bé» tractar en aquestes xerrades temes relacionats amb les «diferents maneres de sentir plaer» a banda de la penetració. Tant ella com el seu company Arnau conclouen que les xarxes socials estan fent molt mal, així que l’educació sexual té més feina que mai a demostrar als adolescents que «el que veuen a TikTok no és real».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- LLIGA F (1-8) El Barça torna a lluir-se contra el Madrid CFF en un duel amb polèmica
- PREMIER LEAGUE El City guanya i l’afició demana a Guardiola en català que segueixi
- El repte de la dependència Les filles carreguen més amb la cura dels avis
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar a les empreses Lideratge, la clau de la salut mental a la feina
- Multimèdia | Guerra a Israel i Gaza: així evoluciona el conflicte
- 1,5 petabytes per emetre la Copa Amèrica de vela
- Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial. El procés La sostenibilitat, en l’adn de les empreses