Conflicte laboral

Els professors associats de l’Autònoma s’afegeixen a la vaga contra la llei universitària

  • «La nova norma mantindrà la nostra precarietat laboral. Si nosaltres parem, es para la universitat», adverteix Neus Molina, docent de la UAB

Els professors associats de l’Autònoma s’afegeixen a la vaga contra la llei universitària

Josep García

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Els professors associats universitaris (el 40% del total de docents) estan en peu de guerra contra l’acabada d’aprovar llei universitària (Losu). Són professionals que cobren, en el millor dels casos, entre 800 i 900 euros i han de renovar els seus contractes cada any. La Losu –que va néixer amb l’objectiu de lluitar contra la precarietat– els promet un contracte fix i reduir les hores lectives màximes (de 180 a 120). No obstant, els associats asseguren que no tenen garanties i que la seva precarietat laboral es mantindrà malgrat l’entrada en vigor de la norma. Per això s’han sumat gradualment a una vaga indefinida i intermitent, que inicialment va ser convocada setmanes abans que la Losu es ratifiqués al Parlament.

Els associats de les universitats catalanes, com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Barcelona (UB) i l’Autònoma (UAB), es donaran cita demà en una manifestació, que tindrà lloc a les 18.30 a la plaça Universitat i en la qual exposaran els motius de la seva protesta. «Si nosaltres parem, es para la universitat», adverteix Neus Molina, professora i investigadora de la UAB. «La nostra precarietat laboral repercuteix en la nostra salut mental i, per descomptat, en la qualitat de l’ensenyament. És una cosa que no es pot permetre una universitat pública», afegeix.

L’Associació Estatal de Professors Associats de les Universitats Públiques va convocar, el 31 de gener, una vaga indefinida i intermitent durant tres dies a la setmana: dimarts, dimecres i dijous. El motiu era protestar contra la nova llei universitària. Dues setmanes després, l’aturada va tenir un seguiment desigual, amb més adhesió a València, Castelló, Múrcia i Granada. Alguns docents associats de la UPC s’hi van sumar al febrer, com els de la UB. A partir de demà ho faran els de l’Autònoma sota el lema «No a la Losu. Prou precarietat a la universitat. Per una docència i investigació al servei de la classe treballadora».

La Losu ja està en vigor, tot i que per a tot el que té a veure amb el professorat i la seva estabilitat laboral, l’aplicació s’ajornarà fins al curs 2025-26. De poc ha servit la reunió mantinguda la setmana passada entre diversos portaveus dels docents associats de tot Espanya amb el secretari general d’Universitats, José Manuel Pingarrón. «No ens va donar cap solució», es lamenta Isabel de la Cruz, presidenta de l’Associació Estatal de Professors Associats de les Universitats Públiques. «Per no saber, no sabem ni el que cobrarem a partir d’ara. No tenim garanties», afegeix.

Els associats són professionals amb sòlida i rellevant experiència laboral en l’assignatura que imparteixen. Han de tenir una altra feina fora del campus, però com que molts no en tenen, cotitzen com a autònoms, una cosa freqüent en els graus d’Humanitats. Els seus contractes a la facultat són renovats cada any i cada tres passen un concurs. «Si fóssim, de veritat, associats tindríem sempre el mateix horari i donaríem assignatures optatives en lloc de les troncals. Però la realitat és molt diferent. Tenim una responsabilitat molt gran, igual que un professor titular, i cobrem tres vegades menys. Per no parlar de les hores que dediquem a la correcció d’exàmens, preparació de les classes o celebració de seminaris. Molts som falsos associats i falsos autònoms. La nostra fiscalitat és un caos», es queixa Molina, que està fent el doctorat a l’UAB i que està donada d’alta en el règim d’autònoms perquè no té feina fora del campus.

«Si cobro 400 euros, a mi tant me fa que em facin un contracte fix»

Neus Molina, professora associada i investigadora de la UAB

«Si cobro 400 euros, a mi tant me fa que em facin un contracte fix», assegura Molina, que imparteix classes de Periodisme Cultural, Gènere i mitjans i Escriptura periodística. 

Notícies relacionades

Els docents associats critiquen que la norma, efectivament, no especifica els mecanismes dels seus nous contractes. I aquí és on hi ha el problema. Cada universitat és autònoma i, per tant, fixarà els criteris que consideri oportuns per convertir els nostres contractes en fixos a través d’un concurs de mèrits. «¿Quines garanties tenim? Cap. Ens preocupa molt la falta de seguretat», explicava, al febrer, Enric Mir i Teixidor, arquitecte i professor associat a la UPC.

Quan es va convocar la vaga, la presidenta de l’associació d’associats va pronosticar que molts seran acomiadats malgrat encadenar anys i anys de contractes. Encara manté aquest pronòstic.