Investigació d’afers interns

Un traficant a un mosso corrupte de Santa Coloma de Farners: «La droga va tornant»

  • Els tres policies de Santa Coloma de Farners afronten penes de més de 12 anys de presó per fer el contrari que s’esperava d’ells: procurar-se un sobresou revenent la marihuana que havien de destruir

Un traficant a un mosso corrupte de Santa Coloma de Farners: «La droga va tornant»

acn

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els tres agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Santa Coloma de Farners investigats per corrupció afronten penes de més de dotze anys de presó cadascun d’ells. El fiscal Enrique Barata els acusa de formar un grup criminal «estable» amb un traficant local. Segons l’escrit de Barata, els policies es quedaven amb una part de la marihuana que ells o altres agents de la comissaria confiscaven a la comarca de la Selva i després, a través del camell, la revenien al mercat negre i se’n repartien entre tots quatre els beneficis. Eren «quantitats petites» que no aixecaven sospites.

Segons l’escrit d’acusació del fiscal, la investigació de la Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos s’ha concentrat a reunir proves de la corrupció durant l’any 2020. La lògica, no obstant, indica que el grup que integraven aquests tres policies feia molts anys que actuaven de la mateixa manera. Hi ha indicis obtinguts en aquell període de temps a través de les punxades telefòniques als tres agents i al traficant, a través dels micròfons instal·lats en dos cotxes no logotipats de la comissaria i dels seguiments que els agents d’afers interns van practicar els sospitosos. El 2 de setembre de 2020, tal com va avançar EL PERIÓDICO, una videocàmera també va captar els policies emportant-se cinc bosses de marihuana de la comissaria.

Un grup estable

El grup estava liderat presumptament per Salvador M., conegut com a Salva, un home de 49 anys i el responsable de l’àrea de salut pública de la Unitat de Investigació de la comissaria de Santa Coloma de Farners. És a dir, Salvador M. era el cap antidroga de la comarca de la Selva, una de les més afectades pel ‘boom’ cannàbic que persisteix a Catalunya i que floreix en plantacions clandestines d’urbanitzacions com les que estaven sota la jurisdicció d’aquest cap.

La mà dreta de Salva era Óscar F., un agent de 48 anys que treballava a la mateixa unitat d’investigació. La mà esquerra era Joan Francesc P., un agent de 52 anys més conegut com a ‘Kiko’. Salva i Óscar entregaven una part de la marihuana que confiscaven a ‘Kiko’ perquè aquest l’hi passés al traficant local, Albert B., un veí de 45 anys de Santa Coloma de Farners més conegut com a ‘Pitu’. ‘Pitu’ era qui contactava amb els traficants de marihuana i qui feia les transaccions. El fiscal Barata creu que tots seguien les ordres de Salva, un policia amb «ascendència» a la comissaria donada la seva llarga trajectòria com a investigador a la zona. Els agents, i en especial Salva, s’aprofitaven de la seva condició de policies per fer el contrari que s’esperava d’ells: es van procurar un sobresou fent conxorxa amb narcos de la zona per tornar a posar en circulació la marihuana que havien de destruir.

La conversa entre ‘Kiko’ i ‘Pitu’

El 30 de juny de 2020 el traficant ‘Pitu’ va vendre a un comprador 258 grams de marihuana que suposadament li havia entregat ‘Kiko’. La transacció es va portar a terme a Riudarenes (la Selva) sense que hi interferissin els agents de la DAI, que feia mesos que seguien els moviments de ‘Pitu’. ‘Pitu’ va marxar del municipi i, aproximadament cinc minuts després, ho va fer el comprador, a qui els policies d’afers interns sí que van detenir i van registrar, i li van trobar els 258 grams de marihuana.

El comprador va trucar a ‘Pitu’ després d’aquell control per manifestar-li el que havia passat: sortint de Riudarenes havia sigut sorprès per un control dels Mossos i havia perdut la droga que acabava de vendre. ‘Pitu’, estranyat, va contactar amb Joan Francesc P., conegut com a ‘Kiko’, un mosso de la comissaria de Santa Coloma de Farners. Tots dos tenien el telèfon punxat i la conversa que van mantenir mostra:

-‘Pitu’: [...] al cap de cinc minuts va sortir ell, el van parar uns mossos de Girona... no hi eren quan vaig passar jo, a la rotonda de Riudarenes, a l’entrada.

-‘Kiko’: ¿Sí?

-‘Pitu’: I l’hi van agafar tot ha-ha-ha-ha.

-‘Kiko’: No cardis

-‘Pitu’: Sí, sí.

-‘Kiko’: [...] Hòstia, doncs ja ho miraré... a la tarda a veure qui hi havia perquè... perquè això era una patrulla normal... ja ho miraré.

-‘Pitu’: [...] Això torna, Kiko va tornant cap aquí, ha-ha-ha-ha

-‘Kiko’: Collons, ha-ha-ha-ha que cabró [tots dos riuen]

-‘Pitu’: Ha-ha-ha-ha, ho veus, no?

Notícies relacionades

En el seu informe, els agents de la DAI interpreten que la frase d’«això torna, ‘Kiko’ va tornant cap aquí» i les rialles que esclaten entre tots dos indiquen que la marihuana «tornava del lloc d’on havia sortit». És a dir, que la marihuana havia sortit de la droga intervinguda per agents de la comissaria de Santa Coloma de Farners i que el grup criminal liderat pel cap Salva l’havia desviat per entregar-l’hi a ‘Pitu’.

Dos mesos després d’aquesta intervenció telefònica, una videocàmera va captar Salva i Óscar emportant-se cinc bosses de marihuana de la comissaria i els seguiments de la DAI van comprovar que l’hi van entregar a ‘Kiko’, que després l’hi va passar a ‘Pitu’. El 3 de setembre, després d’aquesta última prova, els agents d’afers interns van arrestar els tres policies i el traficant. Van ingressar a la presó preventivament el 4 de setembre i el 20 d’octubre, després de pagar una fiança i sota la prohibició d’acostar-se a la seva antiga comissaria, van sortir en llibertat. Pròximament seran jutjats per delictes contra la salut pública, pertinença a grup criminal, falsedat documental i furt continuat.

Temes:

Successos